JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Saturday, May 1, 2010

Tambah pengambilan guru Sarawak, Sabah


SUDAH tiba masanya pihak Kementerian Pelajaran mempertimbangkan pengambilan lebih ramai guru pelatih dari Sarawak dan Sabah untuk menampung kekurangan di kedua-dua negeri itu khususnya di kawasan pedalaman.

Guru di kalangan masyarakat tempatan amat memahami bahasa dan budaya masyarakat setempat. Hal ini akan banyak membantu meningkatkan kemajuan bidang pendidikan di tempat mereka mencurahkan bakti. Guru dari Semenanjung pun perlu diberi peluang untuk berkhidmat di kedua-dua negeri berkenaan.

Saya pernah berkhidmat di Sarawak sekitar 1982 di daerah pedalaman Julau, Sarikei yang pada suatu ketika kawasan hitam (Rascom) banyak memberi makna dan pengertian yang mendalam mengenai kehidupan serta nilai pengorbanan seorang guru.

Pengalaman belajar bahasa dan budaya masyarakat Iban selama dua bulan adalah pengalaman begitu mahal sekali. Pengalaman ini adalah buku yang sebenarnya dalam kehidupan kita sebagai warga pendidik di daerah pedalaman.

Terlalu menyentuh hati kerana masyarakat Iban kaya dengan budi bahasa. Untuk menjadi guru yang dedikasi, sentiasa bersyukur, cintakan ‘periuk nasi’ dan memiliki jati diri, pedalaman adalah daerah paling sesuai untuk berguru.

Guru di pedalaman kini haruslah berterima kasih kepada pihak kementerian kerana akan diberi pembayaran insentif tambahan antara RM500 hingga RM1,000 selain pelbagai insentif peluang kenaikan pangkat, peluang sambung pelajar berdasarkan tempoh berapa lama mereka berkhidmat di pedalaman serta pelbagai peluang lagi.

Rebutlah peluang ini kerana ia hanya datang sekali. Guru yang bakal ditempatkan di pedalaman selamat berbakti dan teruskan perjuangan yang murni ini.

CUCU DATUK BENTARO,
Bahau, Negeri Sembilan.

'Jawatankuasa perlu dua wakil Sabah, Sarawak'

KUCHING: Dua kesatuan guru di Sarawak menyambut baik penubuhan sebuah jawatankuasa khas bagi mengkaji beban tugas guru yang kini terpaksa melakukan kerja berlebihan, termasuk pentadbiran dan perkeranian hingga mengganggu tanggungjawab mendidik pelajar.

Kedua-dua kesatuan guru itu yakin melalui jawatankuasa berkenaan, Kementerian Pelajaran dapat melihat gambaran sebenar masalah yang membebani guru di negara ini, termasuk di Sarawak dan Sabah.

Kesatuan Guru Sarawak (STU) dan Kesatuan Guru Bumiputera Sarawak (KGBS) menyifatkan keputusan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin mewujudkan jawatankuasa khas itu tepat pada masanya.

Presiden STU, William Ghani Bina, berkata untuk lebih adil dan saksama kepada guru di Sarawak dan Sabah, ahli jawatankuasa khas itu harus membabitkan sekurang-kurangnya dua wakil dari Bumi Kenyalang dan Sabah.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bersama Kesatuan, Persatuan Guru Sabah dan Sarawak berkata, beban tugas guru di kedua-dua negeri itu berbeza dengan Semenanjung terutama bagi mereka yang mengajar jauh di pedalaman.

Sementara itu, Yang Dipertua KGBS, Ahmad Malie, berkata wakil Sarawak harus terdiri dari pegawai kanan di Jabatan Pelajaran Sarawak (JPN) dan wakil kesatuan guru

No comments: