JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Saturday, April 23, 2011

Gabungan SNAP-DAP

KUCHING: SNAP akan menjadi kuli jika parti yang dahulunya pernah menjadi ahli komponen BN Sarawak itu, setuju bergabung dengan DAP seperti yang dicadangkan oleh Lim Kit Siang.

Ketua Setiausaha Politik Ketua Menteri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, ia merupakan usaha DAP menangkis pandangan ramai yang mengatakan ia bukan parti Cina apabila bergabung dengan SNAP yang kebanyakan ahlinya adalah Bumiputera.

“Ia hanya perkahwinan untuk kepentingan DAP,” katanya ketika dihubungi bagi mengulas mengenai ilham Kit Siang, penasihat DAP, untuk bergabung dengan SNAP, baru-baru ini.

Menurut Abdul Karim, penggabungan dua parti itu akan memudahkan DAP menyerap masuk ke kawasan luar bandar Sarawak untuk memenangi kerusi pilihan raya pada masa depan.

Ia merupakan satu usaha yang tak mungkin akan dapat DAP lakukan sekarang.

“Saya percaya pemimpin SNAP tidak akan mahu diperkudakan oleh DAP sebegitu rupa,” katanya.

Malah, Abdul Karim yang juga ADUN Asajaya mencabar DAP agar melantik Ketua PKR Sarawak Baru Bian sebagai ketua pembangkang.

“Sebelum ini mereka telah sanggup menerima beliau (Baru) untuk menjadi ketua menteri sekiranya pakatan menang dalam pilihan raya negeri baru-baru ini,” katanya.

Sementara itu, ada pihak memberi pandangan gabungan SNAP dan DAP akan membentuk satu parti pembangkang kuat di Sarawak dalam pilihan raya umum akan datang, tetapi bagi Presiden SNAP Edwin Dundang Bugak ilham Kit Siang perlu dikaji secara mendalam.

Menurut Edwin yang mengetuai parti gagal meraih kemenangan sebarang kerusi pada pilihan raya negeri baru-baru ini, keputusan mustahak seumpama itu tidak boleh dilakukan dengan berkata, “ya, SNAP setuju”.

“Ada yang mengatakan gabungan (SNAP dan DAP) akan menjadi sebuah parti baik dan ada yang berpendapat sangat baik.

“Walau apa pun pendapat mereka, keputusan berhubung perkara penting sebegini perlu dikaji secara mendalam,” katanya.

Kit Siang baru-baru ini mencadangkan gabungan antara dua entiti tersebut bagi membangkitkan kekuatan politik Dayak berikutan pilihan raya negeri Sabtu lepas.

Sebelum pilihan raya negeri, SNAP menyatakan sokongan kepada pakatan pembangkang, bagaimanapun mengambil tindakan bercanggah dengannya apabila meletakkan calon mereka di kerusi ditandingi PKR.

Mengenai perbincangan rasmi dengan Kit Siang berhubung perkara tersebut, Edwin memberitahu, kedua-dua pihak belum pernah berjumpa untuk berbincang.

“Saya dapat tahu cadangan bergabung ini cuma menerusi media massa, tidak pernah berhubung terus dengan Kit Siang mengenai hal ini,” katanya.

Dalam perkembangan yang sama, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dipetik menerusi sebuah portal berita berkata, beliau yakin SNAP dan DAP tidak akan bergabung.

Katanya, ia berikutan dua entiti tersebut mempunyai ideologi politik berbeza.

“Saya tidak nampak bagaimana SNAP boleh menerima DAP. Saya tidak nampak. Ideologi mereka berbeza,” katanya.

Cadangan gabung SNAP dan DAP tidak logik: Minos

KUCHING: Cadangan menggabungkan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) dan Parti Tindakan Demokratik (DAP) adalah satu idea yang tidak logik dan hanya akan menambah kemelut yang dihadapi oleh dua entiti itu.

Timbalan Ketua Publisiti Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Peter Minos berkata zaman kegemilangan SNAP telah berakhir dan ia tidak mungkin dapat bangkit semula meskipun bergabung dengan DAP.

Katanya, terpulang kepada DAP untuk bergabung dengan SNAP, tetapi secara logiknya penggabungan tidak mungkin dapat mengukuh-kan kubu dua entiti tersebut seperti mana yang dikatakan oleh pemimpinnya, Lim Kit Siang.

“Berdasarkan kepada pilihan raya negeri yang lepas, jelas menunjukkan bahawa SNAP gagal mendapat so-kongan rakyat dan tidak lagi diterima oleh rakyat termasuk masyarakat Bumiputera.

“Bagaimana DAP boleh tampil dengan cadangan untuk bergabung dengan orang yang kalah (SNAP)? Tidakkah ini sesuatu yang tidak logik?” katanya pada 23 April lalu.

Menurut Minos lagi, cadangan tidak berasas ini juga dilihat sebagai satu taktik oleh parti pembangkang itu untuk membolehkan mereka me-nyerap masuk ke kawasan luar bandar terutama di kawasan Bumiputera.

Kit Siang: DAP, SNAP masih bincang April 24, 2011 - TMI

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kit-siang-dap-snap-masih-bincang/

SIBU, 24 April — Cadangan penggabungan antara DAP dan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) masih di peringkat awal perbincangan, kata penasihat DAP Lim Kit Siang.

Beliau berkata ia tidak sepatutnya dilihat sebagai satu ancaman kepada perpaduan Pakatan Rakyat tetapi bagi menggalakkan pertumbuhan, sokongan dan kekuatan bukan sahaja di negeri ini tetapi juga di seluruh negara.

“Cadangan itu adalah demi kepentingan pakatan pembangkang dan bukan satu penentangan terhadapnya,” kata beliau dipetik Bernama Online.

“Kepimpinan DAP Sarawak masih meneliti idea ini lebih lanjut. Ia tidak akan diteruskan jika pimpinan SNAP menentangnya,” katanya kepada pemberita di sini selepas bedah siasat parti mengenai pilihan raya negeri.

Lim (gambar) juga berkata bahawa kemenangan DAP di 12 kerusi pada pilihan raya negeri 16 April lalu bukan atas sokongan kaum Cina sahaja tetapi daripada semua kaum.

“Jika bukan kerana sokongan Bumiputera, ia agak sukar untuk memenangi kawasan pilihan raya seperti Batu Kawah, Meradong, Kidurong, Kota Sentosa, Repok, Piasau dan Dudong.

“Mereka memainkan peranan penting dalam kejayaan kita iaitu bagi semua orang Sarawak,” katanya.

Pengerusi DAP negeri, Wong Ho Leng berkata satu mesyuarat antara DAP, PKR dan PAS akan diadakan pada 1 Mei pukul 2 petang di Kuching bagi membincangkan lebih lanjut mengenai penggabungan itu.

PBB beri DAP ‘amaran’

by Patricia Gari. Posted on April 25, 2011, Monday

Kawasan Bidayuh bukan untuk ditawan dan dikuasai oleh parti pembangkang dari Semenanjung Malaysia: Peter Minos

KUCHING: Parti Tindakan Demokratik (DAP) diberitahu agar melupakan hasrat untuk menguasai kawasan majoriti Bidayuh pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang kerana kehadiran parti itu ke kawasan Bidayuh ibarat ‘tetamu tidak diundang’.

Timbalan Ketua Publisiti Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Peter Minos berkata DAP boleh mencuba nasib di kawasan-kawasan Parlimen Bidayuh tetapi itu hanyalah usaha sia-sia kerana Bidayuh tetap kekal berpihak kepada Barisan Nasional (BN) seperti selama ini.

“DAP, jangan sentuh kawasan Bidayuh, kerana Bidayuh tidak sukakan DAP. Selain pembangkang, DAP adalah parti yang datang dari Semenanjung Malaysia dan Bidayuh tidak suka parti yang datang dari Semenanjung Malaysia.

“DAP boleh cuba memasuki kawasan Bidayuh kerana Malaysia adalah negara demokrasi tetapi saya amat pasti kehadiran mereka akan ditolak (reject),” katanya ketika dihubungi Utusan Borneo semalam.

Menurut Minos komuniti Bidayuh di tiga kawasan Parlimen iaitu Mambong, Serian dan Mas Gading tidak akan berganjak pendiriannya dan dengan konsisten menyokong BN kerana selama ini terbukti hanya BN berjaya membawa pembangunan di kawasan-kawasan berkenaan.

Beliau menambah antara sebab Bidayuh akan menolak DAP ialah Bidayuh tetap mahukan BN sebagai kerajaan yang memerintah dan komuniti itu masih inginkan pembangunan.

“DAP jangan pergi ke kawasan Bidayuh hanya untuk mengelirukan orang Bidayuh yang selama ini ingin hidup dalam situasi damai dan terus memfokus kepada BN,” tegasnya.

Minos berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Setiausaha DAP Sarawak, Chong Chieng Jen mengatakan DAP kini mengintai peluang untuk menguasai tiga kawasan parlimen Bidayuh (Mambong, Serian dan Mas Gading) termasuk Sri Aman dan Petra Jaya.

Bukan itu sahaja, Chong memberitahu DAP juga kini dalam usaha merampas lapan lagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) daripada BN. Lima daripada kerusi itu adalah kawasan Bidayuh iaitu Opar, Tasik Biru, Bengoh, Tarat dan Kedup manakala empat lagi ialah Tupong, Satok dan Balai Ringin.

Pada sidang medianya Sabtu lepas Chong memberitahu ‘misi’ merampas kawasan-kawasan berkenaan kini digalas sepenuhnya oleh DAP selepas ketua perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak, Baru Bian mengakui PKR tidak mampu menguasai lebih banyak kerusi kerana sumber-sumber yang terhad.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak yang ke-10 pada 16 April lalu, DAP menang 12 daripada 15 kerusi yang tandingi manakala PKR hanya menang di tiga kerusi meskipun meletakkan calonnya di 49 kerusi.

Kejayaan DAP itu juga adalah pencapaian terbaik parti itu berbanding PRN Sarawak kesembilan pada 2006 apabila parti dari Semenanjung Malaysia itu hanya menang di enam kerusi.

Pertembungan dielak jika SNAP bergabung dengan DAP: Ho Leng

Posted on April 27, 2011, Wednesday

KUCHING: Pertembungan antara calon Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya akan datang mungkin dapat dielakkan jika DAP bergabung dengan SNAP, agar lebih fokus dalam menentang calon BN.

Pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng berkata, pertembungan antara SNAP dan PKR di beberapa kerusi pada pilihan raya negeri yang baru lepas dapat dielakkan jika dua parti tersebut mempunyai persefahaman.

“Ia (SNAP) pada asalnya memang dalam Pakatan Rakyat tetapi berikutan wujud perbezaan dengan PKR ia bertanding menentang PKR,” katanya ketika dihubungi semalam.

SNAP yang dipimpin Edwin Dundang bertanding di 26 kerusi pada pilihan raya negeri 16 April lepas. Bagaimanapun, parti yang dahulunya merupakan sebuah parti komponen BN, gagal memenangi sebarang kerusi.

DAP yang bertanding di 15 kerusi menumbangkan calon-calon lawan di 12 kerusi, menjadikan ia sebagai parti terkuat di Sarawak berbanding PKR, PAS dan SNAP.

Ada pihak mengandaikan usaha menyatukan DAP dan SNAP sebagai usaha agresif DAP dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Syor untuk menggabungkan dua parti tersebut dinyatakan Penasihat DAP Lim Kit Siang dan sehubungan itu, pemimpin DAP Sarawak kelmarin mengadakan pertemuan bagi membincangkan usul tersebut.

Penggabungan itu dilihat sebagai strategi DAP untuk meningkatkan sokongan terhadap pembangkang di kawasan majoriti Dayak.

Setiausaha DAP Sarawak Chong Chieng Jen dipetik menerusi sebuah portal berita semalam berkata, mereka telah mengadakan perbincangan tidak rasmi dengan beberapa pemimpin SNAP berhubung penggabungan tersebut.

BN tak gentar gabungan DAP-SNAP

by Mohd Norhadie Sahari. Posted on April 27, 2011, Wednesday

Ahmad Lai yakin kepercayaan rakyat terhadap k’jaan BN bertambah kuat

MIRI: Cadangan penggabungan antara Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) tidak akan menggugat kekuatan dan keutuhan sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN).

Ahli Parlimen Sibuti, Ahmad Lai Bujang berkata meskipun jika kedua-dua parti itu bergabung sekali pun, kepercayaan rakyat terhadap BN tidak akan luntur, sebaliknya bertambah kukuh.

“Kita tidak melihat sebarang kesan jika penggabungan itu benar-benar berlaku kerana rakyat tahu hanya satu kerajaan sahaja yang mampu mentadbir mereka dengan baik iaitu kerajaan Barisan Nasional,” katanya ketika dihubungi semalam.

Pada Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri Sarawak Ke-10 baru-baru ini, kedua-dua parti tersebut telah meletakkan calon masing-masing bagi kerusi Lambir dan Bekenu, yang merupakan konstituensi di bawah Parlimen Sibuti.

“Calon BN telah menewas-kan kedua-dua calon dari parti terbabit dan kita menang dengan majoriti besar. Ia cukup membuktikan rakyat di sini sudah menolak mereka secara terang-terangan,” ujarnya.

Menurutnya, BN tidak takut dengan cadangan penggabungan tersebut kerana rakyat sendiri mampu menilai kemampuan dan sumbangan kerajaan BN kepada mereka selama ini.

“Kita tidak pernah rasa tergugat dengan cadangan mereka namun apa yang penting ialah kita meneruskan usaha membangunkan kawasan masing-masing demi kesejahteraan rakyat,” jelasnya.

Sehubungan itu, beliau turut yakin bahawa majoriti penduduk luar bandar masih setia dan menyokong kerajaan BN berdasarkan ke atas kemenangan calon BN mempertahankan kerusi Lambir dan Bekenu.

“Namun begitu, kita tidak boleh berasa selesa kerana banyak lagi perkara yang perlu dilakukan termasuk me-mastikan setiap kemahuan dan keperluan rakyat dipenuhi,” jelasnya.

Katanya, penolakan rakyat di kawasan luar bandar terhadap kedua-dua parti itu cukup jelas membuktikan pendirian rakyat bahawa kerajaan BN lebih baik memerintah jika dibandingkan dengan pembangkang.

“DAP dalam pilihan raya lalu sudah banyak menaburkan janji manis kepada rakyat serta memburukkan kerajaan, namun mereka tidak sedar bahawa ramai pengundi yang mengundi mereka kini menyesal,” ujarnya.

Adun BN cadang SNAP sertai BN

April 30, 2011, Saturday

MIRI: Gabungan di antara Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) akan merugikan senario dan arena politik di Sarawak.

Wakil rakyat Telang Usan, Dennis Ngau Jok sebaliknya secara peribadi merasakan adalah lebih baik jika SNAP bergabung dengan mana-mana parti komponen Barisan Nasional (BN) di Sarawak.

“Tindakan yang lebih bijak ialah bekerjasama dengan parti komponen BN demi mengukuhkan lagi sistem politik di Sarawak dan juga masa depan politik generasi akan datang,” kata Dennis pada 29 April lalu.

Menurutnya, beliau tidak bersetuju dengan cadangan gabungan DAP-SNAP kerana SNAP pernah menjadi salah satu parti komponen BN di Sarawak.

“DAP sebenarnya mempunyai agenda tersendiri yang berhasrat untuk menawan kerusi di kawasan sub bandar dan luar bandar melalui SNAP,” ujarnya.

Jelasnya, kerugian yang ditanggung oleh SNAP adalah jelas jika gabungan dengan DAP menjadi realiti.

Ini kerana, katanya, SNAP sekadar dipergunakan oleh DAP demi impian politik mereka, bukan kerana kepentingan politik di Sarawak.

Selepas dua hari kemenangan besar DAP di kerusi-kerusi bandar pada Pilihan Raya Negeri lalu, pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang mencadangkan penggabungan antara DAP dan SNAP.

Bagaimanapun, ia mendapat reaksi dan pandangan berbeza dalam arena politik terutamanya di Sarawak.

Setiausaha SNAP Stanley Jugol melalui sebuah portal berita dipetik sebagai berkata gabungan berkenaan tidak mungkin direalisasikan dalam masa terdekat.

Sementara itu, kebanyakan pemimpin-pemimpin kanan BN Sarawak menyifatkan cadangan gabungan berkenaan adalah sesuatu yang sia-sia.

Pakatan Rakyat (PR) Sarawak menang di 15 kerusi di mana Parti Keadilan Rakyat (PKR) mendapat tiga daripada 49 kerusi manakala DAP pula berjaya menawan 12 daripada 15 kerusi yang dipertandingkan.

SNAP pula gagal mendapat sebarang kerusi di semua 26 konstituensi calon-calonnya diletakkan.

SPDP: Zaman kegemilangan Snap sudah berakhir

Zaman kegemilangan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) telah berakhir dan penyokong mereka perlu menyedari bahawa parti itu bukan lagi sebuah wadah politik yang boleh dipercayai, kata Naib Presiden Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) Sylvester Entri Muran hari ini.

Beliau berkata selepas kalah teruk dalam pilihan raya negeri baru-baru ini, yang menyaksikan 25 daripada 26 calonnya hilang wang pertaruhan, SNAP perlu berundur daripada politik.

"Ini menunjukkan rakyat kini tidak lagi menyokong SNAP. Bagi saya, SNAP patut tutup kedai saja," katanya kepada pemberita ketika mengulas mengenai tindakan parti pembangkang itu untuk keluar daripada pakatan bersama DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS.

Entri, yang bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) bagi kerusi DUN Marudi dalam pilihan raya 16 April lepas, mencatatkan kemenangan besar ke atas Presiden SNAP Edwin Dundang Bugak, calon PKR Gerang Dagom dan seorang calon bebas Michael Ding Tuah dengan memperoleh 4,578 undi. Dundang pula hanya meraih 281 undi dan hilang wang pertaruhan.

Dalam tindakan terbarunya, SNAP mengumumkan bahawa parti itu akan meninggalkan pakatan pembangkang selepas merasakan mereka telah diketepikan.

Sebelum langkah itu diambil, parti berkenaan dikatakan dipelawa oleh DAP untuk bergabung dalam usaha pembangkang untuk bertapak di kawasan majoriti Dayak.

Sebelum pilihan raya Sarawak, SNAP turut dikaitkan dengan pembentukan Barisan Borneo Bersatu (UBF) yang membabitkan beberapa pemimpin pembangkang Sabah.

Parti itu juga bertegang leher dengan PKR berhubung pembahagian kawasan untuk ditandingi mereka dalam pilihan raya negeri itu.

Entri, yang juga Menteri Muda Pembangunan Tanah dan Menteri Muda Bekalan Air Sarawak, berkata keputusan yang dibuat oleh SNAP sejak beberapa tahun kebelakangan hanya menunjukkan bahawa mereka tidak mempunyai prinsip yang sewajarnya.

"Mereka terus bermain dengan sentimen selaku parti paling tua (di Sarawak) dan sebuah parti yang bersejarah tetapi ini tidak diterima dengan baik oleh penduduk Sarawak," katanya.- Bernama = Mei 8, 11 6:19pm

Kaum Dayak Penghalang DAP Tawan Sarawak - James Masing

Oleh Edward Subeng Stephen = May 15, 2011 18:58 PM

SIBU, 15 Mei (Bernama) -- Bukan mudah untuk DAP merealisasikan impiannya menawan Sarawak pada pilihan raya negeri akan datang kerana mereka perlu meraih sokongan majoriti kaum Dayak.

Namun, Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Datuk Seri James Masing percaya kaum itu tidak akan terpedaya dengan janji DAP untuk membolehkan parti tersebut bertanding di kawasan majoriti pengundi Dayak.

"Mungkin akan ada yang menyertai DAP tetapi parti itu tidak akan dapat memikat pemimpin Dayak yang berkualiti.

"Ini kerana walaupun parti itu disertai pelbagai bangsa, DAP pada asasnya parti kaum Cina. Kaum Dayak tidak akan berpeluang bersuara," katanya kepada Bernama, di sini.

Beliau juga percaya kedudukan hierarki dalam DAP juga akan tetap berorientasikan kaum Cina.

Masing mengulas kenyataan Pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng, yang baru-baru ini dilapor berkata, dalam usaha menawan Sarawak pada pilihan raya negeri akan datang, parti itu akan ke pedalaman bagi memikat kaum Dayak, termasuk mewujudkan lebih banyak cawangan kaum tersebut.

Mengulas lanjut, Masing berkata DAP tidak mampu menarik minat etnik Dayak seperti yang dibuktikan menerusi kegagalan kerjasama antara parti itu dan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP).

Katanya kekuatan DAP adalah di kawasan bandar yang mana parti itu sekarang mempunyai 12 kerusi yang bermajoritikan kaum Cina.

Bagaimanapun kata Masing, beliau tidak memandang remeh impian DAP itu dan PRS akan meningkatkan usaha mengukuhkan sokongan kaum Dayak kepada partinya.

Ini kerana katanya, pada pilihan raya negeri yang baru berakhir sokongan kaum Dayak kepada Barisan Nasional (BN) merosot sedikit.

"Saya juga akan mencadangkan kepada parti komponen BN agar melihat kerjasama dengan kaum Dayak sebagai satu perkongsian bermakna dan membuatkan mereka berasa lebih positif," katanya. -- BERNAMA


Apa nama gabungan DAP-SNAP?

Posted on May 17, 2011, Tuesday = http://www.theborneopost.com/?p=130674

Chong enggan ulas sama ada usul penggabungan itu babitkan perubahan nama

KUCHING: Setiausaha DAP Sarawak Chong Chieng Jen enggan mengulas sama ada cadangan penggabungan antara DAP dan SNAP akan membabitkan perubahan nama bagi menunjukkan entiti penggabungan.

Pada sidang media di sini semalam, beliau berkata isu penggabungan antara dua parti itu adalah ‘perkara besar’ dan disebabkan itu juga SNAP nampaknya mahu bercakap semula mengenai perkara tersebut.

Mengelak menyentuh isu bertukar nama (parti), Ahli Parlimen Bandar Kuching itu berkata: “Kami tidak perlu berbincang lebih lanjut mengenai perkara itu. Adalah memadai jika kami boleh mendapat persetujuan ahli-ahli mengenai idea penggabungan terlebih dahulu.”

Chong mendakwa bahawa DAP dan SNAP telah mengadakan beberapa pertemuan tidak rasmi bagi membincangkan cadangan penggabungannya.

Beliau bagaimanapun menolak kenyataan menyatakan bahawa SNAP hanya selesa dengan penggabungan dan atau pemilihan pakatan parti.

Sebaliknya kata Chong, jika dua parti itu bergabung ia sudah tentu akan mengukuhkan lagi DAP dan SNAP kerana mereka akan memperoleh sinergi untuk menjadikan parti lebih kuat.

“Penggabungan membawa banyak makna. Mereka (SNAP) tidak terus menolak idea itu. Tidak sekali gus menolak.

“Pintu masih terbuka untuk penggabungan (DAP-SNAP),” katanya apabila diberitahu SNAP tetap dengan bentuk ‘kerjasama’ dan perkara itu ditegaskannya pada pertemuan terakhir mereka baru-baru ini.

Menurut Chong, sebelum pilihan raya negeri lalu, SNAP membentuk pakatan dengan sebahagian daripada parti-parti dalam Pakatan Rakyat (PR) Sarawak.

Tetapi akhirnya membuat keputusan keluar daripada PR hanya beberapa hari sebelum pilihan raya negeri berlangsung (16 April 2011) yang menyaksikan cuma seorang daripada calon-calon mereka tidak hilang deposit, jelasnya.

Chong berkata demikian sebagai mengulas laporan portal berita Sabtu lalu, bahawa SNAP membentuk jawatankuasa terdiri daripada empat orang diketuai bekas Hakim Mahkamah Sesyen Augustine Liom untuk bercakap bagi pihak parti itu berhubung sebarang kerjasama atau pemilihan pakatan.

Tiga lagi ahli jawatankuasa itu ialah Wong, Johari Bujang dan Dayrell Walter Entrie.

Kerjasama atau pemilihan pakatan itu tidak hanya membabitkan DAP tetapi dengan sebarang parti politik lain, misalnya PRS.

SNAP juga mendakwa mereka bersedia untuk membincangkan isu pakatan dengan PRS ekoran cadangan Presiden PRS Dato Sri Dr James Masing iaitu SNAP, PRS dan SPDP harus bekerja sama rapat demi kepentingan komuniti Dayak.

Sementara itu, Masing apabila dihubungi semalam berkata SNAP sekarang mempunyai peluang untuk menentukan masa depannya, lebih-lebih lagi kini mereka perlu mendapat semula keyakinan daripada penduduk Sarawak.

“SNAP mesti menentukan apa yang (parti) mahukan… bersama pembangkang (DAP) atau dengan Barisan Nasional?

“Yang pastinya mereka tidak boleh menyertai kedua-dua pihak,” kata Masing.

Thursday May 26, 2011
Meeting only first step to merger, says SNAP sec-gen
By CALVIN YEO
yeop@thestar.com.my

KUCHING: The meeting between DAP and SNAP last Thursday in Sibu is said to be just the first step towards a possible merger of the two parties.

SNAP secretary-general Stanley Jugol said his party sent three representatives — vice-presidents Johnny Wong and Augustine Liom and Johari Bujang, its defeated Lambir candidate in the April 16 state election, to the meeting which was held at state DAP chairman Wong Ho Leng’s legal firm.

“We attended the meeting because we wanted to explore further the merger plan and the details of the proposal,” Stanley said when contacted yesterday.

He said the three would come back to the party to brief the Central Executive Committee, which will convene its meeting in the middle of June, on what had transpired on Thursday.

“I can only comment after looking at their report,” Stanley said when asked to comment on an earlier statement by Wong.

Wong had said that a meeting between the two parties took place last Thursday on the proposed merger, claiming that the discussion was fruitful and looked positive.

Wong also said that was one of the mechanics discussed during the meeting was the subject of name change if the merger was realised. He, however, declined to reveal further details.

On April 19, DAP advisor Lim Kit Siang proposed that DAP and SNAP merge in time for the general election to better serve the Dayak community.

Lim said such a merger would accelerate the Dayak political awakening that began in last month’s state election where there was a swing of more than 20% of Dayak votes to the opposition.

Asked on the Thursday meeting, state PKR chief Baru Bian merely said: “We have made our statement in the past. No comments. Let our national leaders make the comments.”

PKR strategic director Rafizi Ramli had said recently that the proposed merger between DAP and SNAP would not benefit the opposition.

He reminded Pakatan leaders not to quickly forget SNAP’s betrayal and game play which forced PKR into three-cornered clashes in the recent state election.

Bentuk gabungan DAP, SNAP belum ditentukan

Posted on May 26, 2011, Thursday

KUCHING: Di sebalik kenyataan Pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng yang menyifatkan perbincangan penggabungan parti tersebut dan SNAP sebagai positif, Setiausaha Agung SNAP Stanley Jugol pula seolah-olah acuh tak acuh dengan hasrat tersebut.

Stanley berkata, perbincangan dengan pemimpin DAP memang ada tetapi tidak boleh dijadikan ukuran rasmi bagi menentukan hala tuju matlamat berkenaan.

Beliau berkata disebabkan ia masih terlalu awal untuk diperkatakan, apa bentuk gabungan pun masih belum diputuskan.

“Kita tidak tahu sama ada gabungan itu berbentuk fizikal atau ‘semangat’ (kerjasama antara parti),” katanya ketika dihubungi, semalam.

Jika fizikal bermakna DAP dan SNAP akan menjadi satu entiti politik, manakala jika sekadar kerjasama antara dua parti, apakah mekanisme untuk merealisasikannya.
Beliau enggan mengulas lanjut kerana menyifatkan perkara tersebut ‘tidak seperti yang didakwa para pemimpin DAP’ (menerusi laporan berita kelmarin).

Ho Leng dipetik berkata, proses gabungan itu menunjukkan tanda-tanda positif.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Assek itu juga mengakui ada beberapa pemimpin SNAP membantah penggabungan, tetapi ada yang mengalu-alukannya.

“Secara amnya (mesyuarat) ialah (mengenai) cara untuk bergabung. Ia positif,” kata Ho Leng.

Pada pilihan raya negeri 16 April lepas, DAP menang di banyak kerusi di kawasan bandar tetapi gagal menyerlah di luar bandar, yakni majoriti pengundi adalah Dayak.

Berikutan itu, DAP muncul dengan ilham untuk bergabung dengan SNAP, parti yang majoriti ahlinya Dayak.

DAP juga kini mengorak langkah untuk mengembangkan pengaruh ke kawasan majoriti Dayak.

PKR bagaimanapun memandang dingin syor tersebut dengan mendakwa SNAP telah mensabotaj pembangkang ketika pilihan raya negeri.

Perbincangan agihan kerusi antara SNAP dan PKR gagal mencapai kesepakatan yang membawa kepada pertembungan calon dua parti tersebut di 26 kerusi.

Justeru, Ketua PKR Sarawak Baru Bian risau syor penggabungan itu akan memberi impak negatif terhadap hubungan parti-parti pakatan pembangkang di Sarawak.


‘SNAP not dominated in proposed merger’

Posted on May 26, 2011, Thursday

SIBU: SNAP refuted claims that they would be dominated by DAP if they went ahead with the proposed merger plan.

Vice-president Johnny Wong Sie Lee, insisted that the two parties could still work together if they stood on common ground.

Wong, who was among the three members, who had the first round discussion with Sarawak DAP chairman Richard Wong Ho Leng, hinted the pact was confined to the state alone and not nationwide.

Pointing out the idea (merger) was mooted by DAP national adviser, Lim Kit Siang, he figured the pact would enable both sides to penetrate into rural areas.

“I think the pact is for the state level only to enable both parties to work better. But nothing has been confirmed. I can’t reveal much as that was what I heard and moreover, the discussion is still in its early stage.

“So, nothing concrete has been finalised but the meeting was fruitful,” he told The Borneo Post yesterday when asked about the proposed merger between the two parties.

“More can only be revealed soon perhaps, after the second round of the discussion,” he hinted, falling short of revealing the date for the next round of discussion.

Ho Leng was reported to have said the much awaited negotiation took place last Thursday and had been positive, refusing to reveal what had transpired.

He also did not disclose the identities of the three members from SNAP, who negotiated with them.

“I am one of the three representatives from SNAP, which was supposed to have four but only three showed up for the discussion.

“It is a friendly discussion and we hope to look forward to the next round,” Wong said.

Eager to prove that SNAP and DAP could form an alliance and silence the critics, he urged top leaders from both sides to back the plan.

He figured after some eight years in the doldrums, SNAP could no longer fight a lonely battle and they are in dire need of partnership to regain their former glory in the shortest possible period.

“Unless we have somebody to work together; perhaps, the new system of approach may be able to gain back grassroots support especially in rural areas,” he said.

DAP, he figured also needed SNAP as all this while they (DAP) had been branded as an urban based party.

Wong felt DAP also saw the need to merge following a substantial swing of rural votes to Pakatan Rakyat (PR).

However, the senior SNAP leader admitted the road to the merge is no walk in the park.

He insisted that there must be utmost sincerity to work together or else things would fall out as soon as they started.

To this, Wong added: “It has to be a two-way traffic and both sides must work hard towards making it work.”

He, however, added that both parties had agreed in principle to discuss further on how to work together.


Tuesday May 31, 2011
DAP adviser says either his party or SNAP could be dissolved for merger
By PHILIP HII
philiphii@thestar.com.my

SIBU: Either SNAP or Sarawak DAP could be dissolved for the formation of a new party made up of the members of the two parties.

DAP adviser Lim Kit Siang said that this could be one of the ways whereby the proposed merger of the two parties could move forward.

“There could be other ways but I would leave it to the Sarawak DAP leaders to decide,” Lim told reporters after attending a Gawai Dayak luncheon with about 350 party members and supporters at a local restaurant here.
For a bountiful harvest: (From left) Pelawan assemblyman David Wong, Lim, Wong Ho Leng and Dudong assemblyman Yap Hoi Liong making a Gawai toast during their celebration.

Sarawak DAP chairman Wong Ho Leng, who represented DAP in the first round of merger talks with SNAP three weeks ago, said the parties would meet again next month.

“We will form a committee consisting of Sarawak DAP leaders to further discuss with SNAP during the future talks,” Wong said, adding that the first round was positive.

On the mechanism for the proposed merger, he said it would be too premature to reveal it.

Meanwhile, Lim said there was a 50:50 chance of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak calling for the 13th general election in July this year.

“It could be on July 11, September 11, October 11 or better still November 11 as Najib believes 11 is the lucky number to him,” Lim joked.

He ruled out August 11 because it was the Ramadan month.

He said DAP was targeting to win 30 parliamentary seats in Sarawak and Sabah in the coming general election.

“If we succeed in doing that, Pakatan Rakyat would be able to form the next Federal Government,” Lim said.

He also said 10 Sarawakians would be appointed to the highest public positions in the country within the first 100 days if Pakatan could form the next government.

Lim stressed that Dayak-majority seats which were traditionally Barisan Nasional’s fixed deposits were very crucial to DAP if it were to make inroads in the state.

“We will soon make available a Dayak website in order to reach out to more Dayaks, to mobilise and rally them for the coming general election,” Lim disclosed.


SNAP rules out merger with DAP

Posted on June 18, 2011, Saturday

SIBU: SNAP has ruled out any possibility of a merger with DAP, putting to rest weeks of speculations on the proposed (merger) plan.

“Merger is totally out of the question because it is not workable. What we are looking forward to is the cooperation between SNAP and DAP,” its vice-president Johnny Wong Sie Lee said when contacted yesterday.

With this disclosure, the second round of the so-called proposed negotiation may not see the light of day.

Talks on the proposed merger were rife last month following the idea mooted by DAP national adviser, Lim Kit Siang.

Even state DAP chairman Richard Wong Ho Leng admitted that the much awaited negotiation did take place, but fell short of revealing what had transpired.

Wong was among the three members from SNAP who negotiated with the DAP.

The vice-president made it clear that there were still ways for both parties to work together despite the fallout (in the merger plan).

“I see no reason why we can’t work together if we are sincere and genuine to fight for a common goal,” he said.

He, however, said that for cooperation to take place, more ground works needed to be done.

He insisted that there must be utmost sincerity to work together or else things would fall out as soon as they started.

He revealed that in their coming TGA, they would study ways on how they can cooperate for a win-win situation.

Wong added: “It has to be a two-way traffic and both sides must work hard towards making it work.”

Initially, the idea was mooted, aimed at strengthening DAP’s presence in the rural areas.

Wong figured that with some eight years in the doldrums, SNAP could no longer fight a lonely battle.

Prior to the state election, SNAP ruffled the feathers of its partners in Pakatan Rakyat (PR) by jumping to announce its own candidates.

More surprises followed later, widening the rift in PR as SNAP and PKR crossed swords in numerous constituencies.

sbw-bp170511-pb-snap-p

Johnny Wong Sie LeeSIBU: SNAP has ruled out any possibility of a merger with DAP, putting to rest weeks of speculations on the proposed (merger) plan.

“Merger is totally out of the question because it is not workable. What we are looking forward to is the cooperation between SNAP and DAP,” its vice-president Johnny Wong Sie Lee said when contacted yesterday.

With this disclosure, the second round of the so-called proposed negotiation may not see the light of day.

Talks on the proposed merger were rife last month following the idea mooted by DAP national adviser, Lim Kit Siang.

Even state DAP chairman Richard Wong Ho Leng admitted that the much awaited negotiation did take place, but fell short of revealing what had transpired.

Wong was among the three members from SNAP who negotiated with the DAP.

The vice-president made it clear that there were still ways for both parties to work together despite the fallout (in the merger plan).

“I see no reason why we can’t work together if we are sincere and genuine in fighting for a common goal,” he said.

He, however, said that for cooperation to take place, more ground works needed to be done. He insisted that there must be utmost sincerity to work together or else things would fall out as soon as they started. He revealed that in their coming TGA, they would study ways on how they can cooperate for a win-win situation.

Wong added: “It has to be a two-way traffic and both sides must work hard towards making it work.”

Initially, the idea was mooted, aimed at strengthening DAP’s presence in the rural areas.

Wong figured that with some eight years in the doldrums, SNAP could no longer fight a lonely battle.

Prior to the state election, SNAP ruffled the feathers of its PR partners (PR) by jumping to announce its own candidates.

More surprises followed later, widening the rift in PR as SNAP and PKR crossed swords in numerous constituencies.

sbw-bp170511-pb-snap-p

Johnny Wong Sie Lee


DAP Sarawak targets 10 Dayaks in think tank

Posted on July 13, 2011, Wednesday

MIRI: Democratic Action Party (DAP) Sarawak is targeting at least 10 Dayak professionals in a special brain trust or think tank to prepare for future elections.

Piasau assemblyman Alan Ling Sie Kiong said the idea was mooted early last month.

The mainly Chinese-based party is expanding its reach to Bumiputeras in line with its multi-racial character, after having won the confidence of the Chinese electorate in urban seats in the state.

Ling and his DAP colleague Pujut assemblyman Fong Pau Teck had introduced their first Iban member David Balan Kuleh who joined DAP Miri early this month.

They introduced David to the people during a walkabout in Tamu Khas recently.

“We are looking for at least 10 Dayaks of good standing to advise DAP Sarawak
should Pakatan Rakyat (PR) were to form a government one day, which is not impossible in a democracy,” said Ling who revealed that he would be flying over to Kuala Lumpur to join a forum with the Dayaks working there.

He disclosed all 12 DAP Sarawak assemblymen were expected to attend the forum.

“This is a follow up with our meeting with Dayaks working in Johor last month, where two of our assemblymen from Sarawak attended, and the response was very encouraging,” he said.

However, he understood that some Dayaks may be apprehensive about being associated with the opposition.

“We understand their predicament and fears of being penalised, but we hope to work out a suitable arrangement for them to provide us with useful feedback,” he added.

No comments: