JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Saturday, October 23, 2010

Batu Sapi : Apa itu 'Nai' dan 'Ping' ?


Pilihan raya kecil kerusi Parlimen Batu Sapi yang akan berlangsung tidak lama lagi bakal menjadikan bandar ini tumpuan pelawat khususnya dari Semenanjung.

Bagi yang pertama kali mahu ke sini, khususnya bagi penggemar 'teh', 'nescafe' atau semua minuman bersusu, anda barangkali mahu meluangkan sedikit masa membaca pesanan ini.

Jangan lupa menyebut 'nai' setiap kali memesan minuman kegemaran anda.

Pada kalangan masyarakat di sini dan pantai timur Sabah amnya yang meliputi Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu dan Telupid, perkataan 'nai' merujuk kepada minuman yang dicampur susu.

Justeru, kalau inginkan teh bercampur susu, pesanlah 'teh nai', atau 'nescafe nai' bagi nescafe dan seterusnya. Jika tidak, alamat anda akan dihidangkan dengan minuman 'O'.

Sekiranya minuman susu berais yang anda mahu, pastikan anda menyebut 'nai ping' apabila membuat pesanan. Contohnya 'teh nai ping' bagi 'teh ais', 'milo nai ping' untuk 'milo ais' dan sebagainya.

Bagi yang bersikap 'tidak apa' dan menerima saja minuman yang dihantar, ia bukan perkara besar, namun buat yang cerewet pasti ada pihak yang mencuka -pelanggan marah kerana "lain yang diminta, lain yang dihantar", dan pemilik kedai pula menanggung kerugian.

Justeru ingat 'nai' dan 'ping', ketika membuat pesanan minuman kegemaran anda di sini.

No comments: