JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Thursday, October 21, 2010

Batu Sapi : Jom meriahkan HEMPAS


Satu Himpunan Isu Tanah Rakyat Sabah (HEMPAS), akan diadakan di Sabah dengan matlamat utamanya bagi meneruskan kebangkitan rakyat di negeri itu khususnya berkaitan isu tanah yang selama ini dipermainkan oleh rejim Umno terhadap rakyat Sabah.

Pengerusinya, Haji Hamzah Abdullah berkata, jelajah berkaitan HEMPAS kian rancak diadakan ketika ini di sebelah pantai timur, Sabah yang bermula dari Tawau-Kalabakan-Semporna-Lahad Datu-Kinabatangan -Kunak-Beluran-Telupid-Ranau-Kundasang sebelum acara kemuncaknya akan diadakan di Dewan Hakka, Batu 6, Sandakan (Berdekatan Hotel Tyng) pada 24 Oktober 2010 yang bermula pada jam 8 pagi sehingga jam 5 petang.

Hamzah yang juga Yang Di Pertua (YDP) PAS Kawasan Batu Sapi menjelaskan, antara pengisian program HEMPAS ialah Pembentangan kertas kerja, Persembahan kebudayaan, tayangan VCD, Ceramah umum dan pelancaran Jawatankuasa bertindak berkaitan isu tanah.

“Saya menyeru seluruh rakyat Sabah agar menghadirkan diri ke Himpunan ini bagi menyatakan kesatuan rakyat agar kita sama-sama bangkit mempertahankan hak kita yang terus dirampas oleh rejim Umno-BN sejak sekian lama,” katanya ketika dihubungi KABAR.

KABAR ialah akhbar politik yang sebelum ini dikenali sebagai Konsep Era Pakatan.

Sementara itu, Ketua Dewan Pemuda Pas Sabah, Saudara Lahirul Latigu dalam satu kenyataan memberitahu, matlamat program itu bertujuan untuk menghimpunkan seluruh rakyat sabah terutamanya yang mengalami kemelut tanah setelah lama terabai di bawah pemerintahan Barisan Nasional yang telah menafikan hak rakyat untuk memiliki dan mewarisi tanah yang mereka telah usahakan sejak berpuluh tahun akibat dasar Geran Tanah Komunal.

“Himpunan ini juga akan menjadi medan bagi berbincang dan bertukar pendapat di samping mencari jalan penyelesaian melalui kaedah yang ditawarkan oleh Pakatan Rakyat.

Pelbagai aktiviti telah disusun antaranya Pembentangan kertas kerja, Tayangan Video Isu Tanah, Pelancaran deklarasi Tanah sabah, di samping pidato perdana oleh Pimpinan utama Pakatan Rakyat iaitu YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim, YB Lim Kit Siang dan YB Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang. Pelancaran Jentera pilihanraya kecil P185 Batu Sapi bagi Pakatan Rakyat juga akan dilancarkan,” katanya yang turut disiarkan di laman pasabah.wordpress.com.

Berikut ialah Tentatif Himpunan Isu Tanah Rakyat Sabah (HEMPAS) Sabtu ini.


8:00 pagi : Pendaftaran

9:00 pagi : Majlis perasmian

1) Ucapan Pesuruhjaya PAS Sabah – Hj Mohammad Abdullah
2) Ucapan Penyelaras Program- Sdra Mazlan Aliman, AJK Pas Pusat
3) Ucapan YB Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

10:00 pagi : Pembentangan kertas kerja 1
Oleh Datuk Koh Hong Ming (PKR)

10:30 pagi : Pembentangan kertas kerja 2
Oleh Sdra Robert (DAP)

11:00 pagi : Pembentangan kertas kerja 3
Oleh Tuan Hj Hamzah Abdullah (PAS)

11:30 pagi : Soal jawab / Resolusi

12:30 tghri : Tayangan Video / Makan tengah hari / Solat Zuhur

1:30 petang : Pidato Perdana

YB Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang
YB Lim Kit Siang
YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim

4:30 petang : Pelancaran Deklarasi Tanah Sabah

Pelancaran Jentera Pilihan Raya Kecil P185 Batu Sapi Pakatan Rakyat

5:00 petang : Tamat

Program lain sempena HEMPAS

1) Ceramah Umum
Tarikh : 23 Oktober 2010
Masa : 7.00 malam
Tempat : Hotel Sanbay, Bandar Ramai Ramai, Jalan Batu Sapi
Penceramah : YB Lim Kit Siang
Tuan Hj Hamzah Abdullah

Sehubungan itu, katanya, Dewan Pemuda Pas Sabah menjemput seluruh rakyat Sabah dari pelbagai latarbelakang khususnya di kawasan berdekatan agar sama-sama dapat hadir dan memeriahkan Himpunan tersebut.

No comments: