JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Saturday, April 24, 2010

Apa salahnya calon BN Pengundi hantu - SPR

Sekutu dan pencacai Umno-BN, iaitu SPR tidak kisah jika calon MIC, P. Kamalanathan sebagi pengundi hanta dalam kawasan Parlimen Hulu Selangor.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof yang dihujani TENGAH HARI semalam, panggilan daripada beberapa pemberita akhbar Cina hanya berkata; 'apa salahnya'.

"Syarat menjadi calon ialah dia mesti tinggal di mana-mana negeri (warganegara Malaysia), berusia lebih 21 tahun, siuman dan tidak bankrap. Maka dibolehkan dari segi undang-undang untuk menjadi calon pilihan raya kerusi Parlimen.

Bagi Abd. Aziz, pertanyaan-pertanyaan tadi adalah baik untuk mencari jawapan terhadap kekeliruan yang timbul. Ia juga memperlihatkan keprihatinan dan minat mendalam terhadap proses demokrasi pilihan raya di negara ini.

"Seperti mana yang kita tahu, proses untuk mengesahkan seseorang individu sebagai calon pilihan raya mengambil masa tiga hingga empat bulan untuk berada dalam daftar pemilih.
Anda tidak boleh kata hari ini mendaftar, esok dipanggil satu pilihan raya kecil, anda segera boleh memilih wakil rakyat. Itu salah.

"Pengundi Hulu Selangor bertuah kerana mendapat peluang ini Ahad ini," katanya.

Menurut Abd. Aziz lagi, pengundi Hulu Selangor perlu mengambil peluang untuk menunaikan tanggungjawab kerana ia mungkin hanya datang sekali seumur hidup sebelum mandat kerajaan berakhir 2013.

"Ini kerana sesuatu pilihan raya kecil tidak boleh diadakan lagi jika berlaku kekosongan di luar jangka termasuk kematian wakil rakyat selepas April 2011.

"Ini kerana pilihan raya kecil tidak boleh diadakan sebelum dua tahun tempoh hayat Dewan Undangan Negeri dan Parlimen," katanya.

Tempoh tiga tahun sebelum tempoh hayat itu mula dikira bermula sidang pertama Parlimen ke-12 yang bermula pada 30 April 2008. Ini bermakna mandat kerajaan dijadual berakhir pada 30 April 2013 meskipun berdasarkan sejarah pilihan raya negara, pembubaran Parlimen tidak pernah genap lima tahun pentadbiran parti pemerintah.

"Sebab itu, saya katakan tadi inilah (pengundian Ahad esok) saat terbaik anda (pengundi).

"Masuk ke tempat mengundi, segalanya rahsia, tidak ada orang yang akan kacau.

"Jangan ikut perasaan, tenang, fikir dengan waras dan pangkahlah calon yang anda suka," kata Abd. Aziz mengingatkan pengundi jangan sesekali menyerahkan kad pengenalan kepada orang yang tidak dikenali.

Untuk Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor, SPR membuka 136 saluran mengundi di 47 pusat mengundi.

Mengikut rekod SPR, sehingga akhir tahun lalu sejumlah 28 peratus atau 4.39 juta penduduk negara ini yang berusia lebih 21 tahun dan layak bergelar pengundi masih belum mendaftar sebagai pemilih.

Dari jumlah itu, 65 peratus adalah bumiputera.

No comments: