JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Tuesday, September 14, 2010

Anwar sah tidak bertanding


Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan bahawa beliau tidak akan bertanding dalam sebarang jawatan dalam parti itu walaupun menerima pencalonan mengenainya.

Menurut Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, apa yang beliau inginkan ialah persaingan yang sihat dikalangan anggota parti tanpa nama beliau dilibatkan sama sekali kononnya mendapat restu dari beliau.

“Rakan-rakan serta pemimpin di peringkat akar umbi juga melahirkan keprihatinan dan melontarkan beberapa cadangan tambahan buat pertimbangan pimpinan.

Maka sesuai ditegaskan bahawa adalah hak anggota memilih berdasarkan prinsip perjuangan parti.

Saya menginginkan persaingan yg sihat dengan semua calon yang dikemukakan mematuhi etika pemilihan sepenuhnya dan tidak mendakwa mendapat restu saya.

Saya juga tidak akan menerima sebarang pencalonan untuk sebarang jawatan dalam parti,” jelas Anwar melalui blognya.

Sebelum ini, Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Mohd Rafizi Ramli yang akan bertanding bagi jawatan Ketua Angkatan Muda PKR (AMK) dikaitkan dengan restu Anwar sebelum dinafikan oleh Rafizi tidak lama selepas itu.

Rafizi yang bertanding buat pertama kali bagi jawatan itu turut memperkenalkan regunya termasuklah beberapa wakil rakyat Muda PKR dan beberapa bekas pimpinan Mahasiswa dalam sidang akhbar pada 1 September lalu.

Anwar turut menjelaskan, sistem pemilihan yang diperkenalkan oleh PKR jelas bersifat demokratik dengan ruang sepenuhnya diberikan kepada setiap anggota untuk menentukan calon pilihan masing-masing.

“Parti Keadilan Rakyat memperkenalkan sistem pemilihan yang demokratik, memberi ruang kepada setiap anggota menentukan calon pilihan mereka.

Maka di atas pundak setiap anggota dibebankan tanggungjawab untuk memastikan idealisme perjuangan dan tuntutan reformasi terus dipertahankan dengan penuh rasa tanggungjawab.

Prinsip tersebutlah yang kelak menjadi asas pertimbangan, dan bukannya tuntutan luaran atau sogokan. Kaedah etika pemilihan wajib dipatuhi semua,” tegasnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru setiap anggota PKR yang akan bertanding mematuhi segala peraturan pemilihan yang telah ditetapkan sebelum ini.

No comments: