JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Wednesday, September 8, 2010

Lagi penjenayah lari dari lokap


KUCHING : Tiga lelaki, termasuk seorang yang ditahan di bawah Ordinan Darurat (EO) 1969, berjaya meloloskan diri dari lokap sebuah balai polis di daerah ini pada awal pagi Selasa.

Ketiga-tiga lelaki itu dipercayai mengumpil jeriji besi dan meloloskan diri melalui bumbung bangunan itu dan hanya disedari oleh anggota polis yang membuat pemeriksaan lokap pada pukul 1.45 pagi Selasa.

Tiga lelaki tersebut ialah seorang tahanan EO berusia 29 tahun, seorang pendatang tanpa izin warga Thailand berusia 38 dan seorang remaja berusia 18 tahun yang dtahan kerana terbabit dalam kes mencuri motosikal.

Menurut sumber polis, ketika kejadian, terdapat empat tahanan dalam lokap tersebut tetapi hanya tiga sahaja melarikan diri manakala seorang lagi enggan berbuat demikian.

Ketua Polis Daerah Kuching ACP Mun Kock Keong, yang megesahkan kejadian itu, berkata polis telah melancarkan operasi memburu ketiga-tiga suspek tersebut. -- BERNAMA

Perogol kanak-kanak lari dari penjara(16 Mei 2010)

TAWAU : Seorang perogol kanak-kanak berjaya melepaskan diri dari Penjara di Tawau, Sabah pagi semalam.

Banduan itu yang juga seorang warga Indonesia berusia 27 tahun dikatakan sedang menjalani hukuman penjara atas kesalahan merogol seorang kanak-kanak awal tahun ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Tawau, Supritendan Imran Abdul Rahman berkata, kehilangan banduan itu yang bernama Anas Omar hanya diketahui kira-kira 10 pagi ketika proses mengira jumlah banduan dijalankan.

Menurut beliau, Anas disyaki melarikan diri dengan memanjat tembok penjara itu antara pukul 7 pagi hingga 10 pagi semalam (16 Mei 2010) dan dipercayai bertindak seorang diri.

“Anas sedang menjalani hukuman di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan dipercayai bertindak seorang diri.

"Kehilangan Anas hanya diketahui kira-kira pukul 10 pagi ketika proses mengira jumlah banduan dijalankan," katanya.

Beliau turut memberitahu, polis telah mengerahkan anggotanya daripada pelbagai unit untuk mencari dan memburu Anas.

Tinjaun erapakatan.com mendapati, sehingga petang semalam, kelihatan anggota polis bersama pasukan gerakan Am kelihatan berlegar-legar di kawasan perbandaran Tawau terutamanya di sekitar bangunan MARA, antara kawasan yang sesak di bandar tersebut.

Sehubungan itu, katanya, beliau meminta mereka yang mempunyai maklumat berkaitan banduan tersebut supaya segera menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau di talian 089-772121.Tahanan lari dari Imigresen 2 Ogos 2010

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Abdul Rahman Othman akur jika beliau ditukarkan berikutan insiden membabitkan 20 tahanan warga Afghanistan melarikan diri dari Depoh Tahanan Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) awal pagi Ahad.

Beliau berkata teguran yang dibuat oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berhubung perkara itu adalah berasas kerana insiden itu membabitkan maruah negara.

"Nasib saya... kalau sebagaimana kata Menteri (Dalam Negeri). Kalau sesuatu tidak dilakukan maka ketua pengarah perlu ditukarkan. Saya terima hakikat itu.

"Maknanya, saya tidak berperanan atau saya tidak dapat menjalankan tugas dengan baik yang diharapkan oleh menteri dan kerajaan," katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Tanpa Izin, yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Putrajaya hari ini.

Dalam kejadian kira-kira 3 pagi semalam, semua tahanan berusia 25 hingga 40 tahun itu, disyaki memotong jeriji dua pintu halangan sebelum menyusup keluar.

Sebelum ini, pada 27 April lepas, 12 warga Afghanistan dan empat warga Myanmar berusia 22 hingga 48 tahun menyusup keluar melalui ruang jeriji yang dipotong sebelum melarikan diri dengan memanjat pagar pusat tahanan sama.

Hishammuddin, hari ini memberi kata dua kepada Ketua Setiausaha kementerian itu, Datuk Seri Mahmood Adam dan Abdul Rahman berhubung insiden berkenaan.

Beliau mahu Mahmood dan Abdul Rahman mengambil tindakan terhadap pegawai yang bertugas ketika kejadian itu selain memastikan sistem pemantauan dan penguatkuasaan dilaksanakan dengan berkesan di depot berkenaan.

Abdul Rahman berkata pada masa ini, 20 pegawai dan anggota jabatan berkenaan yang bertugas di depoh tersebut ketika kejadian itu berlaku, telah digantung tugas.

Pada masa sama, beliau meminta sebuah jawatankuasa yang ditubuhkan bagi menyiasat kejadian itu supaya mengambil kira semua faktor termasuk kedudukan depoh berkenaan serta mereka yang ditahan di situ.

Beliau berkata warga Afghanistan terbabit telah ditahan pada Disember tahun lepas di Kuala Selangor sebelum diserahkan ke depoh berkenaan pada 18 Februari lepas.- Bernama.

No comments: