JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Thursday, December 8, 2011

Majoriti Anak Muda Sokong Najib, So bubarlah Parlimen segera

Kajian pensyarah: Najib, BN diterima belia minoriti
12:36PM Dis 8, 2011
Golongan belia Malaysia daripada enam kumpulan minoriti - India Muslim, Portugis, Baba Nyonya, Orang Asli, Siam, dan Chetti - menerima dengan baik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan pendekatan mesra rakyatnya.

Ini adalah penemuan kajian julung kali yang dijalankan oleh Ahli Antropologi Sosial Universiti Putra Malaysia (UPM) Dr Sarjit Singh Gill untuk menilai pengetahuan politik dan kecenderungan politik golongan minoriti ini.

Kajian mengenai Persepsi dan Penerimaan Belia Minoriti Terhadap Parti Pemerintah ini juga mendedahkan bahawa golongan minoriti ini yang mewakili 8 peratus daripada jumlah penduduk seramai 28 juta mengikuti dengan teliti perkembangan politik di negara walaupun mereka tidak terbabit dengan aktif dalam arus perdana politik.

Sejumlah 54.2 peratus daripada responden dalam kajian ini memilih Najib sebagai orang yang paling sesuai memegang jawatan Perdana Menteri berbanding ketua defacto PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat, Pengerusi DAP Karpal Singh, Presiden MCA Datuk Seri Chua Soi Lek, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dan Presiden MIC Datuk G. Palanivel.

Tinjauan Sarjit juga mendapati purata 82 peratus daripada 850 responden akan mengundi Barisan National (BN) dalam pilihan raya akan datang kecuali sebilangan besar belia Baba Nyonya yang memilih PKR.

"Undi minoriti pasti bermakna pada Pilihan Raya Umum ke-13 khasnya memandangkan 66.5 peratus daripada responden adalah pengundi berdaftar dengan 53.1 peratus daripada mereka mengundi pada pilihan raya lepas," kata Sarjit mengenai kumpulan minoriti itu yang tidak menerima perhatian dalam arena politik negara sehingga Pilihan Raya Umum 2008 yang menyaksikan BN tewas teruk di
beberapa negeri.

Peralihan selera

Hasil kajian ini adalah petanda baik bagi Najib dan BN serta selaras dengan penemuan satu lagi kajian persepsi terhadap Najib sebelum ini yang dijalankan oleh seorang lagi anggota akademik Professor Datuk Dr Syed Arabi Idid dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Kajian dalam kalangan pengundi kumpulan etnik utama dengan penemuannya yang diterbitkan pada bulan lepas menunjukkan bahawa populariti Najib terus meningkat sejak 2009.

Penyelidikan dua tahun ini dalam kalangan masyarakat minoriti berusia 17-40 ini dibiayai melalui geran universiti penyelidikan UPM dengan kajian lapangan dijalankan dari Jun hingga Julai 2011 di Semenanjung.

kesedaran politik

Sarjit, yang juga ketua Jabatan Sains Kemasyarakatan dan Pembangunan di bawah Fakulti Ekologi Manusia UPM, berkata golongan minoriti ini mempunyai aspirasi politik tersendiri tetapi menghadapi masalah dalam menyertai mana-mana parti politik di negara ini kerana sistem politik yang berlandaskan kaum.

"Masyarakat Baba Nyonya berpendapat mereka lebih dekat dengan masyarakat Cina tetapi tidak dapat sertai MCA, begitu juga masyarakat Chetti yang rasa mereka lebih dekat dengan masyarakat India tetapi oleh kerana mereka bukan sebahagian daripada kumpulan etnik yang lebih besar itu mereka dipandang sepi oleh parti-parti ini," katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, peratusan signifikan belia India Muslim (67.6 peratus), Portugis (41.8 peratus), Orang Asli (74.2 peratus), Siam (76.7 peratus) menunjukkan minat untuk menyertai Umno sementara belia Baba Nyonya pula memilih MCA (25.6 peratus), DAP (16.3 peratus) dan PKR (11.6 peratus) dengan satu lagi bahagian signifikan tidak menunjukkan minat dengan mana-mana parti (46.5 peratus). Belia Chetti pula memilih MIC (56.8 peratus) tetapi mengeluh yang parti itu tidak menghiraukan mereka.

Satu lagi penemuan menarik adalah bilangan besar belia daripada masyarakat minoriti ini kecuali daripada masyarakat India Muslim, bergantung kepada media tradisional seperti akhbar dan televisyen dan bukan media alternatif seperti Internet dalam mengikuti perkembangan politik semasa.

Mereka juga mempunyai pengetahuan baik akan Malaysia, politik semasa dan pilihan raya dan pada amnya mempunyai persepsi yang agak baik terhadap BN dan dasar-dasar kerajaan.

Calon pilihan mereka juga berbeza mengikut agama, negeri dan ideologi politik kecuali bagi Baba Nyonya yang mahu calon daripada kaum mereka, dengan kepercayaan mereka dan dari negeri mereka.

Dr Mahathir masih disegani

Seperti kajian Dr Syed Arabi sebelum ini, Sarjit juga menggunakan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menanda aras pilihan pengundi dan jelas sekali mantan Perdana Menteri itu masih disegani dengan 28.7 peratus daripada responden menamakan beliau sebagai calon paling sesuai selepas Najib untuk jawatan Perdana Menteri.

Selain itu, Sarjit berpendapat oleh kerana penghormatan tinggi terhadap Dr Mahathir, mereka memilih anak beliau Datuk Mukriz Tun Mahathir sebagai pemimpin belia yang disegani (58.7 peratus).

Mukriz mendahului senarai dan ia disusuli dengan Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan Tantawi, Ketua Pemuda MCA Datuk Ir Wee Ka Siong, Naib Ketua Umno Datuk Razali Ibrahim, Gobind Singh Deo dari DAP, Ketua Pemuda Umno dan Ketua Pemuda MIC T. Mohan kesemuanya mencatatkan kurang 10 peratus.

Sarjit juga menunjukkan golongan minoriti, kecuali Orang Asli dan Portugis, merasa mereka dipinggirkan oleh kerajaan selama ini dan buktinya adalah sehingga ini tiada pihak atau jawatankuasa yang diwujudkan untuk menjaga hal ehwal India Muslim, Chetti dan Baba Nyonya di kebanyakan negeri.

Walaupun kumpulan minoriti ini dipandang sepi oleh kumpulan etnik yang lebih besar, mereka mungkin menjadi penentu pada Pilihan Raya Umum ke-13 yang diwar-warkan pada suku pertama 2012.- Bernama

=====================================================================================

Zentrum: Orang muda lebih sokong BN
Salhan K Ahmad
11:16AM Dis 9, 2011
BN mendahului Pakatan Rakyat sekurang-kurangnnya tiga peratus dalam persaingan untuk mendapatkan sokongan anak muda dalam pilihan raya umum akan datang, demikian menurut institut kajian Zentrum Future Studies.

NONEPengasas institut kajian itu, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah, berkata sebahagian besar sokongan itu diraih dari kalangan anak muda golongan Cina.

"Jumlah kaum muda dalam demografi SPR adalah sehingga 68 peratus, bermakna kaum muda Cina secara total daripada 88 hingga 92 peratus menyokong Pakatan," katanya dalam wacana perdana pilihan raya umum ke-13 di Kota Bharu malam tadi.

Katanya lagi, sokongan di kalangan masyarakat Cina terhadap Pakatan, tanpa mengikut gender dan umur dianggarkan pada kadar 82 hingga 88 peratus.

Bagi pengundi Melayu pula, ia kekal pada kadar 22 hingga 28 peratus, untuk memberi kelebihan sokongan 3 hingga 5 peratus kepada BN.

Bagaimanapun, ia mungkin berubah pada saat-saat terakhir pilihan raya kerana golongan muda itu disifatkannya lebih berhati-hati dan lebih cakna kepada isu.

"Bermaksud, Pakatan mampu memecut dan bentuk keseimbangan akibat sokongan kaum Melayu," katanya lagi.

NONEMenjelaskan bacaannya itu, Abu Hassan (tengah) berkata kaum muda Melayu lebih dekat dengan budaya popular manakala masyarakat Cina lebih dekat dengan isu-su ekonomi.

Oleh itu isu rasuah dan penyelewengan seperti yang dikaitkan dengan National Feedlot Corporation (NFC) juga akan memberi impak yang besar kepada komuniti Melayu, tambahnya.

Ditemui selepas program anjuran kerajaan negeri Kelantan itu berakhir lewat malam tadi, Abu Hassan bagaimanapun enggan mendedahkan butiran kajian berkenaan kerana ia masih belum diterbitkan.

Moderator program berkenaan, Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff turut memberikan pandangannya bahawa 60 peratus daripada kira-kira seramai tujuh juta pengundi muda hanya akan membentuk sikap terhadap kepada isu-isu tersebut dalam undian mereka pada saat terakhir.

Perkara yang ditimbang oleh golongan ini melibatkan isu kebajikan – keadaan ekonomi, kos sara hidup dan peluang pekerjaan.

Sementara itu, wakil BN di wacana berkenaan, Datuk Saifuddin Abdullah pula tetap yakin bahawa parti itu akan meraih sokongan daripada pengundi atas pagar.

Katanya, BN telah berjaya memujuk pengundi yang memberikan undi protes dalam pilihan raya 2008 dan parti itu juga telah menyedari "realiti politik baru" yang perlu diharungi dalam pilihan raya umum akan datang.

Timbalan menteri pengajian tinggi itu turut menyenaraikan usaha-usaha yang dijalankan parti pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menunjukkan bahawa BN telahpun sedar, termasuk kempen 1Malaysia dan juga program transformasi yang dicanang.

NONEBeliau turut mengulangi pandangan bahawa mood pengundi dalam 18 pilihan raya kecil juga telah berubah pada saat akhir.

Mengulas data yang dikemukakan Zentrum, seorang lagi ahli panel, setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution pula berkata parti itu terbuka dalam menerima apa juga kajian dan akan menggunakannya dalam menghadapi pilihan raya.

"Kita tidak amalkan sindrom penafian," katanya yang mengambil data berkenaan sebagai cabaran kepada parti untuk memperbaiki peluangnya.

Beliau juga menerima bacaan daripada pelbagai sumber lain, namun apa yang lebih penting bagi PKR adalah sistem audit dalam parti.

Audit berkenaan akan memberi gambaran sebenar kepada kekuatan parti dan masalah yang dihadapinya, katanya lagi ketika ditemui selepas program di Balai Islam, Lundang itu berakhir lewat malam semalam.

Seorang lagi ahli panel yang turut mengambil bahagian dalam wacana yang disiarkan secara langsung melalui saluran web mykelantan.tv itu ialah pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Dr Samsul Adabi Mamat.

No comments: