JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Wednesday, December 21, 2011

Najib perlu fahami mesej, mengapa benderanya diturunkan - Aziz Bari

Masdar Wahid

Pakar Perlembagaan, Profesor Dr Abdul Aziz Bari menegaskan Datuk Seri Najib Razak perlu memahami dan menerima mesej dari himpunan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) pada 17 Disember lalu.

Menurutnya, himpunan mahasiswa itu adalah protes terhadap keputusan pentadbiran Najib yang enggan memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

“Saya tidak nampak mereka melakukan apa-apa kesalahan, mereka tidak merosakkan harta benda... tidak. Mereka menurunkan dan kemudian menaikkan semula bendera (banting).

“Mereka hendak siasat di bawah undang-undang apa? Nak ambil tindakan di bawah peruntukan apa?” katanya, lapor Malaysian Inseider.

Beliau mengulas himpunan SMM bersama pelbagai kumpulan mahasiswa termasuk Gerakan Mahasiswa Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) yang berhimpun dan berarak di hadapan pejabat Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra, Sabtu lalu.Sementara itu, Pengerusi SMM, Ahmad Syukri Ab. Razab dalam sidang media Isnin lalu menegaskan himpunan itu dibuat ekoran desakan berterusan mereka agar Auku dimansuhkan ditolak Najib.

Sebelum ini, SMM bersama gerakan mahasiswa seluruh negara pernah menghantar memorandum mendesak Auku dimansuhkan di Putrajaya, Parlimen selain menemui sendiri menteri berkaitan.

Namun, semua itu ditolak pentadbiran Najib, walaupun Presiden Umno itu pada 16 September lalu berkata mahu menjadikan Malaysia sebagai negara terbaik dunia dari segi kebebasan.

Terbaru, pentadbiran Najib membuat rayuan selepas mahkamah memutuskan akta Auku bercanggah dengan perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.

Antara dasar berat sebelah Auku ialah mahasiswa dilarang terlibat dengan parti pembangkang, namun pada masa sama Umno memiliki Kelabnya di institusi pengajian tinggi di luar negara.

Buktinya, Kelab Umno Luar Negara turut berucap pada perhimpunan Agung Umno di PWTC baru-baru ini yang dirasmikan Najib.

Manakala Datin Seri Rosmah Mansor secara terang-terangan meminta Kelab Umno Luar Negara membantu Najib membersihkan imej mereka, termasuklah dalam kes pembunuhan Altantuya dan sikap boros Rosmah yang didakwanya tidak benar.

Malah, Pemuda Umno bersama NGO yang menyokongnya turut membuat himpunan di UPSI, tempat Adam Adli belajar dua hari lalu.

Pada masa sama pentadbiran Najib bersama Polis menghalang mahasiswa berhimpun di UIA bagi membantah tindakan universiti itu menghalang pensyarah memberi pandangan mengenai isu semasa.

No comments: