JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Wednesday, September 28, 2011

Kabinet S'wak: 7 muka baru, jawatan TKM 2 tak disi

Rombakan Kabinet Sarawak yang diumumkan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud hari ini menyaksikan pembentukan sebuah kementerian baru, lima kementerian ditukar nama dan tujuh muka baru dilantik sebagai menteri muda.

Kementerian baru dalam rombakan kabinet, yang akan berkuatkuasa Jumaat ini, ialah Kementerian Pembangunan Kebajikan, Wanita dan Keluarga yang akan diketuai Datuk Fatimah Abdullah dan dibantu dua menteri muda yang juga muka baru iaitu Rosey Yunus dan Robert Lawson Chuat Vincent.

"Muka-muka baru Menteri Muda lain ialah Julaihi Narawi, Abdul Karim Hamzah, Datuk Len Talif Salleh, Dr Jerip Susil dan Liwan Lagang," kata Taib dalam sidang akhbar di Wisma Bapa Malaysia di Kuching.

Kesemua Menteri Muda baru itu akan mengangkat sumpah jawatan Jumaat ini.

Taib berkata Julaihi dilantik sebagai menteri muda pembangunan industri (pelaburan dan promosi) dan menteri muda pembangunan luar bandar; Abdul Karim sebagai menteri muda perumahan dan menteri muda pembangunan sosial (pembangunan belia).

Len Talif dilantik sebagai menteri muda perancangan sumber dan alam sekitar, dan menteri muda di pejabat ketua menteri (promosi pendidikan teknikal); Dr Jerip sebagai menteri muda kerajaan tempatan dan pembangunan komuniti (kesihatan awam) manakala Liwan sebagai menteri muda pembangunan sosial (kebudayaan dan warisan).

"Kesemua menteri penuh dikekalkan dan sebahagian kementerian mereka ditukar nama," kata ketua menteri Sarawak.

Taib berkata lima kementerian yang ditukar nama adalah kementerian pembangunan sosial dan urbanisasi yang akan dikenali sebagai kementerian pembangunan sosial diketuai presiden Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP), Tan Sri William Mawan manakala kementerian alam sekitar dan kesihatan awam ditukar menjadi kementerian kerajaan tempatan dan pembangunan komuniti diketuai
timbalan setiausaha agung Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Datuk Seri Wong Soon Koh.

Kementerian perancangan dan pengurusan sumber akan dikenali sebagai kementerian perancangan sumber dan alam sekitar; kementerian perumahan dan pembangunan bandar menjadi kementerian perumahan manakala kementerian pelancongan dan warisan dikenali sebagai kementerian pelancongan, kedua-duanya di bawah Datuk Amar Abang Johari Tun Openg yang juga timbalan presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

Taib, yang mengekalkan porfolio kementerian kewangan serta kementerian perancangan sumber dan alam sekitar, berkata tiada keperluan segera untuk pelantikan timbalan ketua menteri kedua.

Beliau berkata barisan Kabinet sedia ada dengan hanya seorang timbalan ketua menteri yang dipegang oleh seorang lagi timbalan presiden PBB, Tan Sri Alfred Jabu Numpang yang juga menteri pembangunan luar bandar sepatutnya tidak menjadi isu besar.

Jawatan timbalan ketua menteri kedua sebelum ini disandang oleh presiden SUPP Tan Sri Dr George Chan, kosong berikutan kekalahannya dalam pilahan raya negeri Sarawak April lepas.

Taib berkata presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Tan Sri Dr James Jemut Masing dikekalkan sebagai menteri pembangunan tanah dan juga akan memegang portfolio menteri kanan bersama Sooh Koh dan Mawan.

Ketua menteri itu berkata peranan mereka sebagai menteri kanan adalah untuk menyelaraskan sesama mereka pembangunan khusus yang perlu dilaksanakan bersama.

Taib berkata naib presiden kanan PBB, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan dilantik menjadi menteri pembangunan industri yang baru dan kekal sebagai menteri perancangan sumber dan alam sekitar kedua serta menteri kemudahan awam manakal Datuk Seri Michael Manyin kekal dengan portfolio sebagai menteri pembangunan instruktur dan komunikasi.

Taib berkata tiga jabatan negeri negeri iaitu Jabatan Kerja Raya (JKR), Jabatan Pertanian dan pihak berkuasa tempatan akan disusun semula.

"Penyusunan semula JKR kini sudah hampir selesai manakala pihak berkuasa tempatan dan Jabatan Pertanian mungkin mengambil masa kira-kira lima tahun untuk selesai," katanya.- Bernama

=======================================

Tujuh muka baru dilantik

Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumumkan hanya satu sahaja jawatan timbalan Ketua Menteri diwujudkan dalam rombakan Kabinet baru Sarawak pada sidang akhbar di Wisma Bapa Malaysia di Kuching pada 28 September lalu.

Beliau berkata, dalam rombakan tersebut, sebuah kementerian baru diwujudkan iaitu Kementerian Kebajikan, Wanita dan Hal Ehwal Prasekolah yang akan diterajui oleh Datin Fatimah Abdullah yang sebelum ini memegang jawatan sebagai Menteri di Pejabat Ketua Menteri.

Menurutnya, tiada rombakan membabitkan jawatan menteri penuh, namun tiga dilantik sebagai menteri kanan iaitu Tan Sri James Jemut Masing; Datuk Seri Wong Soon Koh serta Tan Sri William Mawan Ikom.

‘‘Dalam rombakan kali ini juga menyaksikan tujuh muka baru dilantik sebagai Menteri Muda bagi mengisi kekosongan enam jawatan tersebut selepas keputusan pilihan raya negeri yang lalu.

‘‘Mereka ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sebuyau, Julaihi Narawi; ADUN Asajaya, Abdul Karim Rahman Hamzah; ADUN Bukit Saban, Robert Lawson Chuat Vincent Entering; ADUN Belawai, Len Talif Salleh; ADUN Bengoh, Jerip Susil; ADUN Belaga, Liwan Lagang serta ADUN Bekenu, Rosey Yunus,” katanya di sini.

Abdul Taib berkata, rombakan kali ini lebih menjurus kepada memantapkan jentera kerajaan dalam menggunakan pendekatan baru dalam melaksanakan polisi serta dasar-dasar kerajaan.

Ditanya mengenai ketiadaan satu lagi jawatan Timbalan Ketua Menteri, Abdul Taib memberitahu, perkara tersebut tidak menjadi masalah memandangkan timbalannya, Tan Sri Alfred Jabu Numpang merupakan seorang berpengalaman dalam pentadbiran kerajaan negeri dan banyak membantu beliau.

Dalam pada itu, lima kementerian akan diubah nama kepada Kementerian Pembangunan Sosial; Kementerian Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Masyarakat; Kementerian Perancangan Sumber dan Alam Sekitar; Kementerian Perumahan serta Kementerian Pelancongan.’

‘‘Selain yang disebut itu, nama kementerian lain dikekalkan dan jumlah kesemuanya adalah sebanyak 13 kementerian,” katanya.

1 comment:

Anonymous said...

BUKAN 'jawatann Timb Ket Menteri 2 tidak diisi'; ianya telah dimansuh! Satu langkah 'lelaki' Pehin Seri. Syabas Pehin Seri.