JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Friday, September 18, 2009

Sidang Parlimen dijangka hangat

Dewan Rakyat, yang akan bersidang semula pada 19 Oktober sehingga 15 Disember ini, dijangka hangat dengan pelbagai isu kontroversi dalam negara pada masa ini, kata Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Katanya, sebagaimana lazim, pelbagai isu termasuk isu politik dibangkitkan oleh anggota Parlimen ketika persidangan.

“Persidangan akan jadi lebih menarik lagi selepas ini, kerana terdapat banyak perkara kontroversi seperti PKFZ (Zon Bebas Pelabuhan Klang), hal kerajaan negeri Perak, pilihan raya kecil serta pindaan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) yang mungkin menjadi perbincangan,” katanya kepada pemberita di parlimen di sini, semalam.

Terdahulu, beliau menerima kunjungan Timbalan Yang Dipertua House of Commons United Kingdom Sir Alan Hasselhurst yang diiringi Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia Boyd McCleary.

Mengenai saman yang difailkan anggota Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo, terhadap Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia, Wan Junaidi berkata itu adalah hak Gobind untuk berbuat demikian.

“Tetapi akhirnya mahkamah itu sendiri akan membuat keputusan sama ada keputusan yang dibuat Tan Sri Pandikar dalam dewan itu boleh dibincangkan dalam mahkamah kerana Perlembagaan sudah menentukan bahawa Parlimen berkuasa untuk menguruskan peraturan dalaman mereka sendiri,” katanya. - Bernama

No comments: