JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Wednesday, August 19, 2009

PELACUR KOTA KINABALU YANG TAK SELESAI-SELESAI


PONDAN seksi mengurut manja bahu seorang lelaki sambil berunding harga di Kota Kinabalu.

Siang lelaki tulen bekerja, malam bersolek cari duit lebih

KOTA KINABALU: "Bukan semua pondan buat kerja ni sepenuh masa. Ada yang menjadi pondan separuh masa. Siang lelaki tulen, berambut pendek, pakai kemeja dan seluar panjang masuk pejabat. Ada juga kakitangan kerajaan.

"Habis kerja, balik rumah, berdandan dua tiga jam, keluar semula sebagai orang baru. Rambut panjang, mekap cantik, jalan melenggang dan suara pun manja.

"Apa nak buat, cari duit. Bila dah bersolek dan tukar nama, kalau terjumpa rakan sepejabat pun mesti tak kenal," kata Kay, 24, ketika dihubungi Berita Harian menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS), semalam.

Susuk tubuh masing-masing memang menggiurkan. Rambut mayang mengurai, kulit cerah mulus, liuk-lentuk lenggok dan suara gedik menyapa membuatkan ramai lelaki menghentikan kenderaan lalu turun berunding harga.

Antara sarangnya sekitar Kampung Air, di tengah-tengah bandar raya. Setiap hari, laluan sempit kawasan itu antara paling sibuk dengan kenderaan dan orang ramai membereskan urusan harian.

Sebaik matahari terbenam, suasana kelam diselubungi kesunyian menghadirkan cerita berbeza. Jangan terkejut jika secara tiba-tiba ada aroma harum menusuk hidung mengiringi langkah di kaki lima deretan kedai.

Ia bukan senario usikan alam ghaib, jauh sekali tahyul yang menaikkan bulu roma. Sebaliknya, semerbak haruman adalah milik `kupu-kupu malam' mencari `kumbang' untuk dihinggap sementara.

Mereka adalah kumpulan pondan berusia lingkungan usia awal 20-an hingga pertengahan 30-an. Di sesetengah tempat, golongan pondan mungkin `mencari makan' secara bersembunyi atau takut-takut, tetapi tidak di Kampung Air. Sekitar jam 10 malam, pondan berpakaian seksi dan berkasut tumit tinggi serta aksi gemalai mula menghiasi penjuru laluan utama dan pinggir jalan.

Lelaki yang melintasi disapa manja. Ada yang berani menahan kereta jika melihat ia dipandu lelaki bersendirian, terutama kenderaan mewah atau pacuan empat roda serba berkilat.

Tinjauan tiga jam Berita Harian antara lain menyaksikan bakal pelanggan menghampiri si pondan. Lelaki dianggar berusia pertengahan 30-an itu kelihatan bertanya sesuatu - kemungkinan berunding harga - sambil bahunya sesekali diraba si pondan. Selepas 10 minit, si lelaki berlalu manakala si pondan mencekak pinggang sebelum mencari `mangsa' seterusnya.

Difahamkan, mereka boleh dilanggani dari harga serendah RM10 hingga ratusan ringgit, bergantung kepada kemahuan pelanggan.

Kay mengakui saingan memang sengit, tetapi jarang berlaku pergaduhan.

"Masing-masing ada `port' (kawasan), jaga sendirilah. Jangan kacau tempat orang. I ada beberapa pelanggan tetap tapi kena juga cari orang baru sebab bukannya setiap hari pelanggan tetap datang cari kita.

"Ini hakikat dan kami buat semua ini sebab kami mahu terus hidup. Orang keliling cuma pandai mengata dan mencaci. Apa mereka tahu pasal susah payah hidup kami?," katanya.

Usaha menerangi bandar raya dengan kerlipan lampu dan rondaan penguat kuasa di lorong-lorong hitam turut menyusutkan sarang pondan kerana kebanyakannya tidak berani kembali ke tempat pernah diserbu.

Kesimpulannya, DBKK dan pihak berkuasa lain tidak boleh menganggap senario `kupu-kupu malam' sebagai biasa, tidak kiralah kakitangan awam atau swasta, separuh atau sepenuh masa

No comments: