JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Saturday, June 27, 2009

Bekas Pengarah Hadapi Tuduhan Rasuah


KOTA KINABALU, 26 Jun (Bernama) -- Bekas Pengarah Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am Negeri Sabah Datuk Mastor Samin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini Jumaat atas dua tuduhan rasuah melibatkan kontrak bernilai RM10,000 yang diberikan kepada syarikat milik isterinya.

Hakim Caroline Bee Majanil kemudian menetapkan tarikh perbicaraan kes itu dari 1 Mac hingga 5 Mac tahun depan.

Beliau membebaskan tertuduh dengan ikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin tempatan. Mastor membayar wang ikat jamin itu.

Mengikut kertas pertuduhan, Mastor, 57, dituduh menggunakan jawatannya sebagai Pengarah Jabatan Perkhidmatan Kebajian Am Negeri Sabah untuk mendapatkan suatu suapan apabila mengarahkan Dosmin Lojum menyerahkan wang Bantuan Geran Pelancaran sebanyak RM8,000 kepada tertuduh bagi pembelian mesin jahit, kain dan benang daripada Rodeah Enterprise yang dimiliki isterinya Rohani Abdul Rahman.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu pada 25 Feb 2002 di tingkat 5, Wisma Kebajikan, Sembulan, dekat sini.

Tuduhan dibuat mengikut Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum menurut Seksyen 16 di bawah akta yang sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda sehingga lima kali nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.

Mastor juga menghadapi tuduhan mengikut akta yang sama dengan mengarahkan Shamsuri Al-Malek mendapatkan bekalan mesin, kain dan benang berharga RM2,000 daripada Rodeah Enterprise milik isterinya pada 27 Feb 2002 di tempat yang sama.

Dalam sebutan kes hari ini, tertuduh tidak diwakili oleh peguam manakala Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) diwakili Timbalan Pendakwa Raya Kavin Morais.

No comments: