JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Sunday, July 26, 2009

BUKAN 1,000 TETAPI HANYA 10 ORANG?

UMNO Silam yang masih berkemelut semakin kehilangan pengaruh akibat perpecahan dalaman parti itu kerana gagal mendapat sokongan seorang wakil rakyat dan seorang ahli Parlimen daripada bahagian tersebut sehingga tergamak membuat dakyah palsu kononnya 1,000 orang ahli PKR Silam menyertai UMNO.

"Siapa Hassan Melempeng? Dia seorang desperado dan tidak langsung mempunyai pengaruh dan merupakan katak politik yang mudah diternak oleh mana-mana parti. Dakwaan 1,000 orang ahli PKR hanyalah cerita dongeng yang direka oleh Hassan dan Ketua UMNO Bahagian Silam, Datuk Datu Nasrun Datu Mansur," ujar Ketua Bahagian (Cabang) PKR Silam, Johani Abdul Halim.

Menurut Johani, beliau sentiasa memantau pergerakan Hassan dan ketika Majlis Makan Malam di Dewan Tun Mustapha baru-baru ini, beberapa ahli dan AJK PKR turut diundang dan mereka diperangkap dengan pengumuman terbuka Hassan dan isterinya, Che Sitti Sarina Che Ismail sehingga menyebabkan AJK dan ahli PKR yang turut serta tertipu.

"Hassan pernah memujuk saya menyertai UMNO apabila kami tidak terpilih pada pilhanraya umum 2008, namun saya kekal dengan prinsip perjuangan PKR," ujar Johani lagi yang merupakan Mantan AJK Bahagian UMNO Silam selama tiga penggal dan pernah menjadi Pengarah Bilik Gerakan Pilihanraya UMNO Silam sebelum menyertai PKR pada Julai 2005.

Kata Johani, sebenarnya UMNO hanya sesuai untuk pendatang asing tanpa izin yang mendapat kad pengenalan projek yang ditaja UMNO dan tidak sesuai bagi rakyat Sabah yang cintakan negara ini.

Oleh itu kata Johani, beliau mengucapkan selamat berangkat kepada Hassan suami isteri dan beberapa AJK yang terpengaruh dengan janji palsu Nasrun.

"Jika enam jiran keluarga Tiong Hua hidup dalam kemelaratan di belakang rumahnya, bagaimana Nasrun boleh membela Hassan dan ahli UMNO yang gilakan projek kecil?," ujar Johani yang menekankan bahawa Angkatan Muda PKR telah membuat laporan polis dan SPRM terhadap Nasrun yang telah menyalahgunakan kedudukannya sebagai Ketua UMNO Bahagian memberi projek kecil kepada Ketua Cawangan UMNO dan kroninya.

Sehubungan itu, Johani berharap agar Ahli PKR dan Pucuk Pimpinan PKR Pusat tidak gelisah kerana hanya sepuluh orang sahaja yang menyertai UMNO dan bukannya 1,000 seperti yang digembar-gemburkan oleh Nasrun dan tergelak besar ketika menunjukkan simbol 1 kosong menggunakan jari kedua belah tangannya.

Johani turut menggesa SPRM agar menyiasat amalan politik wang yang diamalkan Nasrun yang didakwa melesapkan lebih RM850,000 daripada peruntuk ahli parlimen untuk menanam pengaruh politiknya dengan memberikan lebih 37 projek kecil kepada Ketua Cawangan dan kroninya.

"Jika Nasrun boleh membeli perwakilan UMNO, adalah tidak hairan jika beliau juga membuat tawaran projek kecil dan biasiswa untuk anak tiri Hassan," ujar Johani yang telah mengenalpasti 10 orang ahli PKR yang menyertai UMNO.

Mereka ini kata Johani telah dijanjikan projek kecil termasuk rumah PPRT oleh Nasrun sebagai imbalan kemasukan mereka ke dalam UMNO.

Johani menegaskan beliau tidak hairan dengan amalan politik katak Hassan kerana sebelum ini beliau meninggalkan UMNO masuk PBS tetapi mengekalkan keahlian di dalam UMNO cawangan Kampung Berigas, kemudian apabila bertanding sebagai Calon Bebas 2004, dipecat seumur hidup oleh Lembaga Disiplin UMNO.

"Kini dia masuk UMNO balik. Apa nak hairan? Tapi bagaimana UMNO boleh terima ahli yang dipecat seumur hidup?," tanya Johani yang meminta ahli PKR bertenang dengan ribut dalam cawan di Silam.

Johani berkata beliau agak hairan dengan sikap YB Papantanda (Billboard) iaitu Nasrun yang hanya mencari populariti dengan menumpang glamor Ketua Menteri Sabah di sepuluh billboard yang tidak ditukar selama hampir setahun dan tidak mempedulikan kebajikan ahli UMNO yang hampir kesemuanya adalah miskin tegar.

"Jika 36 cawangan UMNO Silam enggan bermesyuarat dan tidak menghantar wakil ke Persidangan Agung UMNO Silam hari ini, bagaimana Hassan dan kumpulannya boleh mempercayai Nasrun?," tanya Johani yang masak dengan politik kampungan Nasrun yang bertenggek di sebalik jawatannya sebagai Pembantu Menteri yang kini ghairah untuk melobi jawatan Pengerusi Barisan Nasional Silam.


BERNAMA : Kira-kira 1,000 anggota PKR bahagian Silam sertai Umno

LAHAD DATU: Kira-kira 1,000 anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bahagian Silam, termasuk Exco Wanita Pusat PKR Siti Sarina Che Ismail, keluar beramairamai meninggalkan parti berkenaan dan menyertai Umno.

Penyertaan beramairamai bekas anggota PKR ke dalam Umno dibuat di sini malam ini diketuai oleh bekas anggota jawatankuasa perhubungan PKR negeri Sabah yang juga bekas ketua PKR Bahagian Silam, Hassan Malempeng.

Mereka bersamasama 23 orang bekas ketua cawangan PKR menyerahkan borang penyertaan masingmasing kepada Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Lahad Datu Datuk Datu Nasrun Datu Mansur.

Hassan ketika ditemui berkata beliau dan rakanrakannya meninggalkan PKR secara sukarela selepas hilang keyakinan terhadap perjuangan PKR yang tidak jelas, sebaliknya mereka yakin terhadap perubahan kepimpinan baru Umno.

"Saya yakin dengan kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang membawa gagasan '1Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan.' Sebenarnya inilah yang dimahukan rakyat. "Jadi sebagai rakyat, saya bertanggungjawab untuk memberi peluang kepada Najib melaksanakan apa juga yang diilhamkannya.

Sebenarnya sejak dahulu saya menyokong perjuangan Umno. Saya meninggalkan Umno dahulu kerana kepimpinannya yang tidak mendengar pandangan akarakar umbi," katanya.

Beliau berkata setelah melihat perubahan kepimpinan Umno sama ada di peringkat bahagian ataupun di peringkat tertinggi, keyakinan beliau muncul semula untuk berjuang bersama rakanrakan dalam Umno.

Hassan berkata beliau sukar untuk menjelaskan perjuangan sebenar PKR dalam pakatan pembangkang yang tidak jelas, terutamanya berhubung siapakah sebenarnya tunggak utama dalam pakatan berkenaan.

Sementara itu, Siti Sarina, 48, pula berkata perjuangan PKR sekarang tidak lagi jelas dan seolaholah bukan lagi parti yang memperjuangkan bangsa Melayu dan bumiputera.

"Saya benar-benar yakin dengan pembaharuan yang dibawa oleh Perdana Menteri berbanding pakatan pembangkang yang masih kucarkacir dan saling bertelagah antara satu dengan yang lain," katanya. BERNAMA

No comments: