JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Friday, July 17, 2009

Ba'kelalan perlu pos imigresen


Komuniti yang tinggal di sempadan Krayan Hulu, Kalimantan Timur di Indonesia menggesa kerajaan Malaysia menubuhkan pos imigresen di sini bagi merangsang sektor pelancongan di kedua-dua negara.

Pengerusi Besar Lembaga Swadaya Masyarakat (LSM) Tana Tam Krayan Hulu, Gat Khaleb Ayung berkata, setakat ini pelancong dari Malaysia perlu berurusan dengan pihak tentera di pintu masuk pos sempadan Malaysia dan Pos Pamtas Long Midang di Kalimantan.

Beliau berkata, ketiadaan pos imigresen di Ba'Kelalan mengganggu kelancaran proses keluar masuk pelancong ke sini kerana ia dilakukan secara tidak rasmi.

''Setiap kali pelancong masuk atau sebaliknya, mereka terpaksa berurusan dengan tentera. Justeru kita berharap kerajaan Malaysia dapat menubuhkan pos imigresen di Ba'Kelalan untuk memudahkan urusan keluar masuk.

''Setakat ini Indonesia sudah membangunkan pos imigresen di Long Bawan dan kami masih menunggu kerajaan Malaysia berbuat demikian untuk manfaat kedua-dua negara," katanya di Ba'Kelalan, baru-baru ini.

Katanya, selain perlu berurusan dengan tentera, kemasukan pelancong turut dikendalikan oleh LSM dan Forum Masyarakat Adat Borneo yang memainkan peranan penting dalam urusan keluar masuk di sempadan.

Gat yang merupakan ahli Organisasi Komuniti Eko Pelancongan yang berpangkalan di Tarakan berkata, banyak tarikan pelancongan di sempadan seperti kawasan Krayan Hulu yang menempatkan Taman Negara Kayan Mentarang.

''Selain itu terdapat tapak warisan seperti Batu Sicien dan pembusukan mayat zaman prasejarah di Long Rungan dan tapak arkeologi Paru Ateng di Giram dan Long Kerunan,'' katanya.

Pelancong juga, katanya, berpeluang menikmati cara hidup suku kaum Lun Dayeh, Sa'ban, Lengilu dan Punan dengan tinggal di rumah inapan yang disediakan di Tanjung Pasir (Long Rungan), Tang Laan, Pa Upan dan Long Layu.

''Berdasarkan potensi yang ada ini, kita percaya ramai pelancong akan masuk ke sini melalui Ba'Kelalan. Ini secara tidak langsung akan memanfaatkan penduduk di Ba'Kelalan khususnya

''Kita amat mengalu-alukan kerjasama dari Malaysia untuk mengembangkan sektor pelancongan rentas sempadan sama ada di Kalimantan mahupun Ba'Kelalan di Sarawak," katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ba'Kelalan, Nelson Balang Rining ketika ditemui di Miri berkata, kerajaan sebelum ini telah meluluskan pembinaan kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) di Ba'Kelalan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9).

"Bagaimanapun, kita difahamkan pembinaan CIQ itu ditangguhkan berikutan ketiadaan peruntukan daripada kerajaan Pusat,'' katanya.

Sehubungan itu, beliau akan mengemukakan sekali lagi permohonan berhubung pembinaan CIQ kepada kerajaan Pusat supaya dapat dipertimbangkan.

utusan

No comments: