JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Friday, July 17, 2009

YB KEADILAN SARAWAK TURUN PADANG


KUCHING: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padungan Dominique Ng nampaknya terus berusaha menghentikan kerja-kerja meroboh Pasar Lebuh Gambier dan kali ini beliau merujuk kepada Akta Warisan Kebangsaan 2005.

Ng berkata jika akta itu diambil kira, sebarang kerja-kerja merobohkan Pasar Lebuh Gambier mesti dihentikan ekoran penemuan struktur bawah tanah di tapak berkenaan.

Beliau yang memetik Seksyen 47 Akta berkenaan berkata, orang yang menemui sebarang objek dipercayai mempunyai nilai sejarah harus melaporkannya kepada pesuruhjaya akta, pegawai pentadbir atau pegawai daerah untuk tindakan sewajarnya diambil.

“Apabila akta ini berkuat kuasa pada 2006, bermakna kerajaan persekutuan boleh membantu dalam mengekal serta memulihara tapak warisan kita di sini.

“Saya telah mencabar kerajaan negeri agar menunjukkan arahan merobohkan (Pasar Lebuh Gambier), tetapi hingga hari ini (semalam), saya tidak nampak apa-apa.

“Malah jika tidak diisytihar di bawah Akta Warisan Kebangsaan 2005, Ordinan Warisan Budaya Sarawak 1993 harus diguna pakai untuk mengekalkan tapak ini,” katanya dalam sidang media di tapak pasar itu semalam.

Ng menambah beliau akan menulis surat kepada pegawai daerah di sini untuk memohon tapak itu dikekalkan seperti termaktub dalam Akta Warisan Kebangsaan 2005.

Mereka yang didapati melanggar peruntukan dalam akta berkenaan katanya boleh didenda RM50,000 atau penjara atau kedua-duanya.

Ng memberitahu beliau akan memfailkan injunksi mahkamah sekiranya kerajaan terus merobohkan tapak berkenaan.

“Saya masih mempertimbang sama ada akan memfailkan injunksi kerana sumber sama sangat terhad dan memfailkan injunksi mahkamah mengambil masa tetapi saya akan melakukannya jika tiada pilihan lain,” ujarnya.

Ng bagaimanapun optimis akan memperoleh lebih banyak maklumat mengenai tapak berkenaan seperti mereka yang terlibat dalam pembinaan bilik dan terowong bawah tanah itu.

“Ini tempat lahirnya Kuching dan sebab itu saya terlalu teruja terhadap perkara ini.

“Malah jika terbukti betul bilik bawah tanah ini hanya asas kepada bangunan ini, ia tetap mempunyai nilai sejarah dan seharusnya dikekalkan”.

Ng percaya teknik pembinaan bilik bawah tanah di tapak itu berasal dari negara China.

Selasa lepas, Presiden Persatuan Warisan Sarawak (SHS) Mike Boon berkata bilik bawah tanah dimaksudkan Ng sebenarnya asas kepada bangunan tersebut.

“Pada zaman dahulu, tukang menggunakan bata sebagai asas bangunan. Bata-bata ini tidak boleh disusun secara mendatar kerana ia akan runtuh.

“Oleh itu bata disusun dalam bentuk melengkung kerana ia lebih kukuh menampung bangunan di atasnya.

“Struktur ini adalah struktur biasa. Sistem sama dijumpai di Kompleks Mahkamah Lama. Ia bukannya terowong rahsia,” katanya selepas pasukan daripada persatuan itu melawat tapak berkenaan.

Boon yang juga arkitek terkemuka menambah pasukan itu tidak menemui sebarang ciri-ciri luar biasa pada struktur bawah tanah bangunan Pasar Lebuh Gambier itu.

borneopost

No comments: