JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT

JAWATAN KOSONG DUNIA AKHIRAT
Klik Kanan & Save Serta Besarkan Untuk Lebih Jelas

Thursday, July 9, 2009

Status Permohonan Kewarganegaraan M'sia Diumum


Kementerian Dalam Negeri akan mengumumkan status permohonan kewarganegaraan bagi lima kategori dalam masa terdekat untuk mengelakkan keadaan yang tidak adil kepada para pemohon.

Menterinya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, lima kategori itu terdiri daripada permohonan kewarganegaraan, permastautin tetap, ketiadaan sijil kelahiran, penduduk Sabah dan Sarawak dan kanak-kanak jalanan.

"Kita perlu segerakan kerana ada permohonan (selama) bertahun-tahun kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) tetapi masih belum beroleh sebarang keputusan.

"Ini satu keadaan yang tidak adil, lebih-lebih lagi jika mereka tidak ada tempat untuk dijadikan negara naungan," katanya.

Hishammuddin berkata kerajaan akan meluluskan permohonan berpandukan kepada penelitian terhadap status keselamatan pemohon, sama ada mereka berpotensi untuk menjejaskan keselamatan negara atau tidak.

"Tetapi saya tidak boleh menyelesaikan permohonan berkaitan isu pendatang asing tanpa izin (PATI) dan pekerja asing kerana kerana ia terletak di bawah bidang kuasa jawatankuasa lain yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Apapun saya berharap dapat selesaikan permohonan rakyat Sabah dan Sarawak," katanya.

Beliau bagaimanapun tidak dapat memberikan jumlah sebenar pemohon yang mahu mendapatkan status kewarganegaraan itu berikutan jumlahnya yang terlalu besar.

"Ada pemohon yang sudah tua dan tidak tahu mahu ke mana tetapi mereka sudah lama menetap di negara ini dan anak mereka pun lahir di negara ini, jadi kenapa ia tidak boleh diproses dengan cepat. Ada pula yang melibatkan rakyat kita yang berkahwin dengan rakyat China. Ini satu perkara yang membimbangkan dan menyusahkan rakyat, jadi perlu segera diselesaikan," katanya.

-- BERNAMA

No comments: